V Sýrii mafie profituje z únosů novorozeňat a kšeftováním s jejich orgány

Kromě pašování zbraní a uprchlíků je prodej dětí a kšeftování s orgány dalším zdrojem příjmů mafie v občanské válce v Sýrii. Neexistují žádná omezení jak přijít k penězům pro mafii v Sýrii.

O pašování zbraní a uprchlíků do Evropy se už ví dlouho. Dalším humanitárním zdrojem příjmů je obchodování se zajatkyněmi ISIS, za které jsou štědří muži ochotni zaplatit až 20 tisíc dolarů.

Zvláště znepokojujícím zdrojem příjmů je obchod s dětmi a orgány. Šéf organizace syrských lékařů nedávno uvedl, že pět jejich členů přišlo o lékařskou licenci, protože jsou zapleteni do tohoto obchodu.

Nová metoda prodávání dětí začíná už v děloze. Těhotné syrské ženy jsou převezeny do Libanonu, Mnoho z těchto žen jsou sexuální otrokyně bojovníků ISIS. Okamžitě po porodu jsou jim děti odebrány a prodány k adopci za tisíce dolarů. Některým dětem jsou odebrány orgány k transplantaci.

Podle zpráv, které se objevují na Facebooku, ozbrojení lidé se potulují po syrských klinikách a nabízí doktorům značné sumy za vytipování vhodných kandidátů darování orgánů. Těm je provedeno odebrání orgánů bez jejich vědomí.

Obchodníci s lidskými orgány se ani nesnaží tajit svou činnost. Na sociálních sítích uveřejňují inzeráty s nabídkou na prodej orgánů k zajištění například odjezdu rodiny do Evropy. Takto často budoucí uprchlíci platí pašerákům lidí.

Turecko v bezprostřední blízkosti Sýrie se stalo nejaktivnějším centrem obchodu s orgány. Po vytipování vhodného dárce jsou informace o něm předány do Turecka, odkud se hledá vhodný příjemce a koordinuje platba a doprava zboží.

Syrský ministr zdravotnictví odhaduje, že během čtyř let občanské války nejméně 18 tisíc lidí podstoupilo operaci, při které jim byly odebrány orgány. Zároveň bylo obviněno jen několik dealerů.

Ze Sýrie uprchlo mnoho zkušených lékařů. Ti zbývající mají velmi nízké platy a příjmy za vyjmutí orgánů jsou pro ně vhodným zdrojem přivýdělku. Na obchodu se také podílí syrská armáda. Několik jejích bojovníků už bylo obviněno a popraveno.

Tato bezprecedentní situace je dobře známá všem organizacím, které v oblasti pomáhají, ale ty nemají dostatečnou moc na ní cokoli změnit. V oblastí bojů se nemohou volně pohybovat a monitorovat situaci. Organizace spojených národů shromažďuje data, ale už není schopná cokoli učinit pro ubohé oběti. Nikdo neví, jak tomuto obchodu zabránit, a tak další a další lidé a děti jsou obětí nelidského zacházení v oblasti. Svět ví, ale nic nečiní.

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 29.12.2015 16:22 | karma článku: 16,97 | přečteno: 467x