Uprchlíci a lidé

Co se to s námi děje, se slušnými lidmi? Uprchlíci jsou v prvé řadě lidé, kteří opouštějí své země z různých důvodů. Často jim doma hrozí fyzická likvidace, kruté vězení, hlad a pobyt v neutěšeném prostředí uprchlických táborů.

V polovině devadesátých let minulého století jsem měla tu čest spolupracovat se skupinou převážně amerických dobrovolníků v tzv. Humanitárních střediscích v České republice, která byla dočasně zřízena pro uprchlíky ze zemí bývalé Jugoslávie. Předpokládalo se, že po skončení tamní občanské války se tito lidé vrátí domů.

Velká část obyvatel Humanitárních středisek byli muslimové z oblasti Bosny a Hercegoviny. Byli umístění do bývalých rekreačních středisek odborů, které si stát zřejmě pronajal či je zakoupil. Rodiny bydlely pohromadě, prostředí bylo většinou příjemné a lidé se mohli volně pohybovat po okolí. To okolí chápalo, že v zemi uprchlíků probíhá krutá válka a myslím, že tehdy jsme byli s nimi solidární.

Většina dospělých pracovala, často měli příbuzné, ke kterým se snažili dostat a většinou se jim to podařilo. Pro naše převaděče to byl dobrý kšeft, tehdy ještě EU neexistovala ani volný pohyb osob přes hranice.

Někteří z uprchlíků se osamostatnili a bydleli ve svých bytech a oficiálně pracovali. Často to jsou dodnes velmi úspěšní lidé, je možné je poznat například z médií či kultury podle jména. Otec rodiny ze Sarajeva pracoval jako ropný expert v Německu a rodina pak přesídlila do Kanady. Požádali mě, abych se za ně zaručila, asi kvůli kanadskému vízu, udělala jsem to. Později, už v Edmontonu,  k jejich holčičce přibyl krásný kluk.

Do Humanitárních středisek jezdilo více dobrovolníků. Tehdy vše organizovali hlavně Američané, kteří měli s dobrovolničením bohaté zkušenosti, učili nás také fundrising. Náš neformální šéf pozval jednou pracovnici amerického velvyslanectví. Ta mezi spolupracovníky a přáteli zorganizovala sbírku oblečení a různých užitečných věcí a s vozidlem velvyslanectví, které řídil americký voják v uniformě, vyrazila do střediska. Ona již zanedlouho odjížděla zpět do USA, a tak vzala s sebou nádobí, příbory a další užitečné věci do domácnosti. A takových ochotných lidí pomoci jsem při svém dobrovolničení potkala spousty.

Možná si pod pojmem uprchlík představujeme teroristy a vrahy, jsou to lidé, a pokud je nepoznáme, budeme se jich mnozí bát. Vezměme si příklad z Američanů či dnes již mnoha Čechů, kteří pomáhají doma i v cizině.

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 11.8.2015 8:29 | karma článku: 10,98 | přečteno: 794x