Uplynulý šábes a situace ve svaté zemi

O tomto šábesu platí předběžné rozhodnutí pracovního soudu, že je zakázáno pořádat fotbalová utkání o šábesu obecně. Na soud se obrátili samotní hráči, kteří zjistili, že některé zápasy jsou v termínu připadajícím na šábes.

Velká část hráčů dodržuje šábes a jsou mezi nimi i tací, kteří kvůli tomu opustili izraelskou reprezentaci. Tito hráči doufají, že dočasné rozhodnutí o šábesu, se stane definitivním.

Na začátku šábesu obdrželi někteří novináři email od předsedy vlády Netanjahua. Ten později vysvětlil, že email byl poslán z Itálie, tedy díky časovému posunu ještě před šábesem.

Jeden z tunelů, které budují teroristé z Gazy, aby mohli podnikat výpady proti Židům, se zřítil. Stalo se tak nedaleko města Chan Junes. Jeden z teroristů zahynul.

Thajská policie zatkla občana Turecka, který je podezřelý ze spáchání teroristického útoku v centru Bangkoku před 14ti dny. Tehdy bylo zavražděno 20 lidí a 125 zraněno. Při zatčení asistovala asi stovka policistů. Podoba zadrženého odpovídá osobě zachycené bezpečnostními kamerami, v jeho bytě navíc bylo nalezeno množství trhavin a látek na jejich přípravu.

Děti čtyřicetileté arabské ženy z města Šafream prozradily, že jejich matka koncem týdne odletěla do Turecka, aby se odtud přidala k hnutí ISIS. Tento měsíc byli obžalováni dva arabští občané Izraele, kteří se pokusili připojit k tomuto hnutí.

Po zveřejnění videa, které ukazuje, jak v obci Nabi Salach při pokusu zadržet nezletilého útočníka, byl jeden z vojáků brutálně napaden ženami a dětmi. Vojáci se vůbec nebránili, nikoho nezadrželi, a z místa utekli. Poslanec Liebermann z toho důvodu chce svolat mimořádné zasedání parlamentu, aby se vysvětlilo, proč vojáci dostávají příkazy, aby šli do situací, které podkopávají jejich morálku a bezpečnost země.

Po skončení šábesu u Har Chevron na křižovatce Kvasim došlo k teroristickému útoku automobilem, který se pokusil přejet 4 vojáky. Jednomu z nich poranil nohu, ostatní zahájili střelbu a poškodili zadní část auta, pachateli se podařilo s autem ujet.

Minulý týden obnovila Velká Británie velvyslanectví v Teheránu. Za tímto aktem nestojí nic jiného, než zájem Británie o iránskou ropu a plyn. Je potřeba si uvědomit, že Irák a jeho ropná pole jsou de facto ovládána Iránem. Nová smlouva o celkovém objemu vývozu ropy v hodnotě 150 miliard dolarů, tak vysvětluje pozadí nedávno uzavřené smlouvy západu s Iránem, která mu umožňuje nadále vyvíjet a poté vyrábět atomové zbraně.

Aby mohli využívat ropná ložiska v oblasti Kurdistánu, spojují se Britové s politikou Obamy, která přes mnohá prohlášení je protikurdská a proiránská. USA tak vlastně předávají Iránu moc nad celou oblastí.

Kurdský stát na severu Iráku nyní přes Turecko posílá 77% z celkového objemu těžby ropy do Izraele. Tato ropa se potom zpracovává v rafinériích v Haifě. Výměnou za naftu, kterou Izrael prodá, obdrží Kurdové zbraně které mu odmítá poskytnout západ. Díky izraelské pomoci tak bylo loni zachráněno hlavní město Kurdistánu Irbíl. Kurdové jsou jediní, kteří bojují organizovaně proti ISIS.

Jeden z prvních tankerů se pokusily zastavit americké válečné lodě jako gesto vůči Iránu. Loď se přesto dostala do Izraele, když záhadně zmizela z dosahu družic. Nyní již lodě plují pravidelně na této zásobovací trase na pomoc Kuristánu a prodej ropy se stal dalším terčem sporů mezi Izraelem a politikou Obamy.

Zpráva o této situaci byla zveřejněna v listu Financial Times ve stejný den, kdy bylo v Teheránu otevřeno britské velvyslanectví. Jedná se o ukázku této spolupráce kvůli ovládnutí ropných zdrojů v oblasti.

Ani jedna z mocností Kurdy nepodporuje, přestože jako jediní účinně bojují proti ISIS. Zveřejnění výše uvedené zprávy má aktérům v oblasti ztížit podmínky pro přepravu ropy.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 1.9.2015 8:20 | karma článku: 12,62 | přečteno: 360x