Ukrajinský ústavní soud potvrdil zákon o zločinnosti nacismu a komunismu

Ukrajina tak postavila nacismus a komunismus na stejnou úroveň a zakazuje tímto šíření jejich symbolů. Tento zákon okamžitě podnítil rozhořčené protesty ze strany Moskvy. 

Zákon, který publikoval Ukrajinský ústavní soud na svých webových stránkách 16. července, prohlašuje: "komunistické a nacistické režimy" používaly podobné metody "zavádějící represivní státní politiku."

"Komunistický režim stejně jako ten nacistický, způsobil nenapravitelné škody pokud se týká lidských práv, protože během své existence měl totální kontrolu nad společností a politicky motivovanou perzekucí a represemi, nedodržoval své mezinárodní závazky, a svou vlastní ústavu a zákony," říká zákon.

Zákon byl schválen poslanci ukrajinského parlamentu v květnu 2015 a otevřel cestu k odstranění komunistických památníků, které se nevztahují ke Druhé světové válce. Umožnil také přejmenovat veřejná místa a pomníky nesoucí názvy z doby SSSR. Od té doby byly strženy a zničeny sochy, pamětní tabule a další památníky - například socha sovětského vůdce Vladimíra Iljiče Lenina. 

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo kvůli tomuto zákonu Ukrajinu z totalitních metod, aby zlikvidovala některé strany a organizace a zaútočila na "svobodu tisku, vyjadřování a svědomí."

Tento zákon prošel ukrainským Parlamentem rok po anexi Krymu Ruskem a poté, co Rusko začalo podporovat válku na východě Ukrajiny, kde doposud bylo zabito na 14 tisíc osob.

Takže už žádní Koněvové okupující v roce 1956 Maďarsko a v roce 1968 Československo. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 18.7.2019 13:16 | karma článku: 18,49 | přečteno: 281x