Turci se začínají bouřit proti politice vlády nahrávající ISIS

V Istanbulu se sešlo tisíce demonstrantů na protest proti pondělnímu krvavému útoku v pohraničním městě Suruč. Sebevražedný bombový atentát si vyžádal 30 mrtvých a téměř sto zraněných.

Kurdové z této oblasti masívně bojují proti ISIS a turecká vláda v obavě z rostoucího vlivu Kurdů a z následného vytvoření Kurdského státu udělá vše, aby tomu zabránila. Spojí se třeba s ISIS.

Turecká policie musela zasahovat slzným plynem proti tisícům demonstrantů.

Pohraniční incident vyvolal v celé zemi spontánní demonstrace proti násilí na Kurdech. Přestože šlo o klidný pochod, z davu se ozývaly výkřiky, naznačující, že turecká vláda je spiknutá s útočníky. Pořádkové síly použily proti demonstrantům vodní děla, zasahoval také vrtulník.

Demonstrace se odehrála na ústředním istanbulském náměstí Taksim. Na některých transparentech se objevila hesla jako: Vražedný Islámský stát, kolaborant Erdogan a jeho AKP, poukazující na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jeho Stranu spravedlnosti a rozvoje.
Kurdové jsou zatím nejúčinnější silou proti ISIS, postupně dobývají obsazená města včetně Kobani a Palmyry. V jejich bojových oddílech Pešmergů bojují tisíce statečných kurdských žen, které jsou postrachem mužů z ISIS. Zemřít rukou ženy je pro ně největší ponížení.

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 21.7.2015 10:58 | karma článku: 29,21 | přečteno: 868x