Terezín - tryzna, Praha - vzpomínka na rabína Federa-fotoblog

Židé právě vstupují do nového roku 5775 a tehdy mají navštívit hroby svých předků. Jelikož většina evropských Židů nezná místo posledního odpočinku svých nejbližších příbuzných, konají se v této době tryzny. Tryzna v Terezíně se konala na hřbitově před krematoriem.

Nový pražský vrchní rabín David Peter troubí na šofar.

Přijela též dnes již téměř devadesátiletí děvčata, která v Terezíně a povětšinou i dalších koncentračních a vyhlazovacích táborech strávila několik let svého dětství a mládí a ztratila celé rozvětvené příbuzenstvo.

Tryzna pokračovala u památníku na břehu Ohře, kam nacističtí dozorci přikázali vysypat popel téměř třiceti tisíc osob umučených a zavražděných v terezínském ghetu, aby zahladili stopy.

Před padesáti lety, v roce 1964, kdy se atmosféra ve společnosti pomalu uvolňovala, zorganizoval v té době již 89letý rabín Feder první mládežnickou tryznu v Terezíně. Odpoledne se účastníci terezínské tryzny sešli na vzpomínkovém setkání na rabína Federa v historické jednací místnosti židovské radnice v Praze. 

Organizace se ujala Ester Peterová. Na vzpomínkovém setkání zazpívala mezzosopranistka Jaroslava Maxová biblické písně Antonína Dvořáka, Zuzana Peterová četla ze své knihy o rabínu Federovi a přítomným zahrála na klavír Božena Steinerová. Ředitel Muzea holokaustu, které vzniká na nádraží Praha-Bubny, odkud odjížděly transporty, představil přítomným budoucí podobu a obsah muzea.

Vzpomínky na rabína, který za války ztratil celou rodinu včetně dětí a vnoučat, se zúčastnili pamětníci z celého světa.

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 27.9.2014 8:56 | karma článku: 13,53 | přečteno: 557x