Ten, kdo napomáhá zlu, se často stane jeho obětí

Rudolf Slánský před popravou prohlásil: "Dostal jsem, co si zasloužím." Pravá ruka Klementa Gottwalda, vykonavatele vůle Stalina v Československu, skončila na šibenici. Nelze s tímto vražděním souhlasit.

Nelze souhlasit s politickými procesy v 50. letech, kdy bylo popraveno, uvězněno či pronásledováno mnoho lidí.

V obyčejném lidském životě, zdánlivě nudném a jednotvárném, se odehrává každý den mnoho osobních a kolektivních dramat. Lidé se snaží co nejlépe prožít své životy v dostatku materiálním i duchovním. Jenže často věci nevychází tak, jak si představujeme.

Někdo se snaží na sobě pracovat, vzdělává se, vyhledá psychologa či pomoc přátel. Někdo namísto vylepšování sebe a svého života obrátí pozornost k okolí, které může být i jen zdánlivě spokojenější, úspěšnější atd.

Anebo si onen nešťastník vyhlédne ty, kteří mají nějakou slabost, a díky ní jsou zranitelnější, citlivější na kritiku a ponížení.

A tak často jednotlivec podnítí k činu skupinu následovníků, kterým vyhovuje, že si můžou vylepšit sebevědomí ponižováním těch slabších, hodnějších, kteří si někdy nechají z různých důvodů věci líbit.

Dotyční ne příliš spokojení nepřejícníci dokáží rozvrátit život jednotlivce, rodiny, celého společenství i státu. Jejich příznivci, kteří se mnohdy s chutí zapojí do ponižování či dehonestace slabších, často později pocítí to, čeho byli sami pomocníky.

Někdy stačí opravdu málo, aby ten, kdo podněcuje nesnášenlivost, obrátil svou pozornost k další oběti, a to z řad svých příznivců. Ovečka ze stáda je nějak a něčím oslabena, provede něco, co nezapadá do pravidel vůdce, a už je zaděláno na problém. Nevadí, že dotyčný doposud oddaně plnil vůdcovy příkazy či jen přání, pokud se znelíbí, ocitne se sám na pranýři.

A nemůže uvěřit tomu, co se děje. Možná se ještě bude chvíli snažil zvrátit situaci tak, aby si zachoval přízeň vůdce, jenže už je pozdě. Vůdce buď potřebuje další potravu, oběť pro svoji zlobu, anebo vypudí z řad svých přisluhovačů neposlušnou ovečku, která jen zírá, co se to děje.

Pak se může stát, že v takové situaci se ovečka stane také vlkem, a neuvědomí si, kde je její problém. Právě v tom, že se snaží zavděčit pro svůj prospěch či jen klid vlků, a nehledí na následky.

Dejme si pozor na manipulátory, kteří řídí naše životy.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 11.6.2015 12:16 | karma článku: 19,18 | přečteno: 1101x