Tajemství grafiky

Je název nové výstavy ve Výstavní síni Vlastivědného muzea v Šumperku. Mladá historička umění Lenka Kirkosová připravila v historických prostorách působivou výstavu o grafických technikách s důrazem na šumperské tvůrce. Vlastivědné muzeum pořádá výstavy také v Hollarově galerii pojmenované podle českého tvůrce. Šumperské muzeum je majitelem jedné z největších sbírek jeho grafik na světě.

Výstavní síň

Během konání výstavy se zájemci mohou zůčastnit doprovodných akcí, které naleznete na webových stránkách muzea. Aktivity spojené s různými grafickými technikami si též můžete vyzkoušet přímo na výstavě. 

Pokud přivedete děti, mohou sestavit grafiku z kostek a vy si zatím prohlédnete grafický lis či koutek, kde grafik tvoří. Také si sestavíte postup tvorby linoritu, či se pokusíte vyhodnotit v kvízu pomůcky nutné ke grafické tvorbě.

Při prohlídce mě nejvíc oslovila prezentace s informacemi o lidech, kteří se na šumpersku grafikou zabývají. Některé z nich dobře znám.

Patří mezi ně Günter Hujber tvořící ve Velkých Losinách, o kterém jsem nedávno napsala blog, zejména o jeho vítězství na Světové výstavě erotické grafiky v Pekingu. Další je moje kolegyně Dana Vilišová, která také učí výtvarný obor na ZUŠ. Zdeňka Rambousková a Tomáš Würst studovali na Střední umělecko - průmyslové škole grafické v Uherském Hradišti. Tomáš je v Šumperku známý svými rozličnými uměleckými aktivitami - amatérským herectvím avšak na profesionální úrovni, také je úspěšným hudebníkem a zpěvákem.

František Krňávek provozuje galerii Kafé v Rovensku, která je kulturním centrem malé vesnice u Zábřeha na Moravě. Právě mě pozval na divadelní představení a dále na koncert Ireny Budweiserové.

 

 

 

 

 

 

Další informace o výstavě a aktivitách s ní spojených naleznete zde:

http://www.muzeum-sumperk.cz/?item=program/&viewprogram=798

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 3.3.2013 12:46 | karma článku: 9,99 | přečteno: 479x