Světové mocnosti neučinily nic, když odváželi Židy do Osvětimi, prohlásil papež před mládeží

Ostrou kritiku na adresu světových mocností pronesl papež v neděli na spontánním mítinku s mladými při návštěvě nemocnice Cottolengo v Turíně.

Papež František veřejně odsoudil světové mocnosti pro jejich selhání, když zpravodajci přinášeli důkazy o transportech Židů, křesťanů, homosexuálů a dalších do vyhlazovacích koncentračních táborů během druhé světové války.

Také ostře odsoudil smrt křesťanů v gulazích v Rusku v době stalinské diktatury během a po druhé světové válce.

Papež pronesl tato slova na spontánním mítinku v Turíně k mládeži a ujistil je, že chápe, proč je pro ně těžké mít důvěru v dnešní svět.

Světové mocnosti měly fotografie a plány železničních tratí, po kterých byli do Osvětimi transportováni v dobytčácích Židé, křesťané, homosexuálové a další. Do Osvětimi, kde se ještě v roce 1944 budovaly další rampy a plynové komory. Papež položil otázku: Proč nebombardovali železniční tratě vedoucí do Osvětimi?

Dále se ptal: Kolik jen křesťanů trpělo a bylo zavražděno v gulagu?

Bědoval nad cynismem světových mocností ve 30. a 40. letech 20. století, které si rozdělily Evropu jako dort. Papež také hovořil o velké tragédii Arménů.

V minulém století miliony Arménů zemřely. Ale opět, kde byly světové mocnosti? Dívaly se jiným směrem. V dubnu papež rozzlobil Turecko prohlášením k výročí masakru nejméně 1,5 milionů Arménů Turky. Označil tento bezprecedentní akt násilí za genocidu.

V dnešním světě, prohlásil papež, všechno se děje pro peníze. Kritizoval ty, kteří hovoří o míru zatímco vyrábí a prodávají zbraně. Také zopakoval svůj názor, že dnešní konflikty ve světě se rovnají Třetí světové válce rozdělené na segmenty, což si většina světových politiků neuvědomuje, a což může vést ke stejným důsledkům, jako zavírání očí před nebezpečím před druhou světovou válkou. Ta také začala místními válkami ve Španělsku a Etiopii.

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 22.6.2015 15:46 | karma článku: 22,95 | přečteno: 761x