Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starosta města Sderod nabízí oficiální podporu vojenské operaci v Gaze

Všimněte si, že starosta izraelského města, které leží na hranici s Gazou a je nejbližším a nejčastějším terčem útoků teroristů z Hamasu, nežádá o pomoc, ale nabízí ji. 

Sderot jsem navštívila v rámci dobrovolnického pobytu v Izraeli v roce 2011. Účastníci dobrovolnického programu Sar-El pomáhají v izraelské armádě (IDF), ne bojovat, ale vykonávají různé pomocné práce na vojenských základnách. Naše anglicky mluvící skupina skládající se z Holanďanů, Norů a Němců a mé maličkosti působila 3 týdny na komunikační základně u největšího města v Negevské poušti Beer Shevy.

V rámci programu jsme navštívili také město Sderot právě u hranic s Gazou. Viděli jsme školu, nad níž se klenul betonový ochranný kryt, aby děti nemusely pokaždé, když zazní poplach, utíkat do krytu, samozřejmě záleží na situaci. Naproti školy je sídlo soukromé záchranné služby David Magen Adom. Prohlédli jsme si plně vybavená záchranná vozidla, která darovali francouzští Židé. Prohlédli jsme si také nedalekou policejní stanici, kde na dvoře ukazují vitríny s po domácku vyrobenými raketami, na kterých jsou napsané výhrůžné vzkazy "příjemcům". Také jsme si vyzkoušeli autobusovou zastávku postavenou alternativně ze silného betonu jako ochranu před raketami. 

Dnes už je Hamas úplně na jiné úrovni, rakety už nemusí doma vyrábět na koleně, ale dodává je Írán, ale ochranný štít obranných raket Iron Dome, dokáže přesně zacílit a zneškodnit útočné rakety z Gazy. Ovšem dnes za jedinou noc dopadlo na území Izraele 180 raket, jsou naštěstí jen zranění, o zničeném majetku nemluvě. 

Jistě i proto se starosta města Sderot rozhodl vyzvat izraelskou vládu, aby zahájila vojenskou operaci, a tak obnovila klid a mír v regionu. "Musíme udeřit na teroristy a vrátit život do normálu."
Starosta Alon Davidi nabízí podporu ze strany Sderotu  a slíbil, že jeho město podpoří postdiplomatické řešení současné agrese z Gazy: "Musíme jednat proti vlně teroru a vrátit život do normálu. Nastal čas podniknout vojenskou operaci v Gaze," řekl Davidi. "Musíme porazit teroristy a vrátit život do normálu. Z naší strany poskytneme operační prostor a čas, aby armáda a politici znovu nastolili mír a klid v našemu regionu," řekl.
Dnes ráno se ozvaly sirény ve městech u hranice s Gazou, v Aškalonu a Netivotu. IDF obnovila útoky na teroristické pozice v Gaze, od rána byly zasaženy tři pozice raketometů a minometná hnízda.

Devět osob bylo během noci hospitalizováno. Během noci bylo dopraveno do nemocnic celkem 26 Izraelců.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu  svolal bezpečnostní radu státu Izrael spolu s ministrem obrany a nejvyššími bezpečnostními složkami země jedná o současné situaci v Kirja v Tel Avivu.

Izrael po jednáních v Oslu se stáhl v roce 2005 z Gazy, aby tak dal najevo svou touhu po míru. Poté Izraelci mohli vidět v televizi, jak zuřiví Arabové se snaží krumpáči podrazit konstrukce opuštěných synagog. Nejen synagog, byly zničeny také tam zanechané krásné domy, skleníky a po generace budované a vzkvétající zahrady, pole a sady. Brzy splynuly bývalé židovské vesnice a města s arabskými odpadky.

Jenže stažení Izraele neznamenalo ani jeho odpoutání od Gazy, ani ukončení násilí. Izrael posílá dodnes do Gazy tisíce kamionů potravin, léků, stavebního materiálu a všech životních potřeb, a také léta pomáhá zajišťovat vodu, plyn a elektřinu. Násilnost však z povahy Gazanů nezmizela, jak doufala izraelská levice. Nejprve si násilí vybíjela na vlastních lidech, pak navzájem bojovaly o moc mocenské skupiny Hamas a Fatah. V letech 2007-2009 tento mocenský boj vyvrcholil, kdy byli vražděni pacienti v nemocnicích a obě strany provrtávaly nepřátelům kolena elektrickou vrtačkou.

Nenávist k Izraeli nebrání posílat děti teroristů na složitější operace do Tel Avivu. Prezident autonomie Abu Mazen, organizátor vražd izraelských sportovců na olympiádě v Mnichově v roce 1972, nechává svou manželku operovat v nemocnici v Tel Avivu zdarma.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 9.8.2018 16:39 | karma článku: 32,67 | přečteno: 654x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:31

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  12:29

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi