Šestidenní válka tehdy dvoumilionového Izraele proti třem arabským obrům

Prateta René sedí s hlavou přitisknutou k rádiu. Přerušovaná stanice Hlasu Ameriky vysílá zprávy o situaci v Izraeli. Je léto 1967 a dvoumiliónový Izrael se krátce předtím ubránil chystanému útoku armád Egypta, Jordánska a Sýrie.

Dnes je tomu 48 let, kdy izraelské letectvo zničilo během ranního střídání egyptských vojenských pilotů a snídaně přes 100 vojenských letadel připravených zničit mladý židovský stát. Okolní arabské státy se chystaly opět zaútočit na nenáviděného souseda, jehož obyvatelé umí vytvořit z pouště oázu.

Prateta René neměla strach o svou rodinu v Izraeli, protože z jejich sedmi sourozenců s rodinami válku přežil jen nejstarší bratr, který později se svou manželkou Rose během maďarské revoluce uteče k ní do Szentese, a později za rodinou dcery do Švýcarska a Spojených států.

Obávala se o židovský stát, který vznikl po obrovské židovské katastrofě, a o své přátele, kteří tam nedávno odešli se svými rodinami.

Po úvodním zničujícím náletu v Egyptě válka pokračovala nálety a invazí okolních států, které byly přesvědčeny o svém vítězství a tím o zničení Izraele. Nějak se to naštěstí pokazilo, a naopak během šesti červnových dnů Izrael dobyl syrské Golanské výšiny, odkud Syřané ostřelovali pracující na polích. Dobyli také egyptský Sinajský poloostrov, na kterém později vybudují vojenské a letecké základny, které o několik let později předají zpět s celým poloostrovem Egyptu. Izrael také získá zpět přístup na doposud jordánské území, na kterém se nachází svaté město tří náboženství Jeruzalém, a získá tak po 19 letech přístup k nejsvatějšímu místu Židů, k Západní zdi nářků.

Díky geniální strategii a hrdinství každého obyčejného občana Izraele, se záměr nepodařil, a Izrael má dnes přes 8 milionů obyvatel včetně 1,5 milionu Arabů. Co bude dál, ISIS se nachází jen 60 kilometrů od izraelské hranice a celý svět namísto bojkotu ISIS řeší bojkot Izraele.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 5.6.2015 14:40 | karma článku: 31,40 | přečteno: 1003x