Rusové budou dva dny jednat v Izraeli o sladění vojenských operací

Izraelský premiér Netanjahu jednal v Moskvě s prezidentem Putinem 21. září o situaci v Sýrii a o sladění vojenských akcí obou zemí. Dnes začínají dvoudenní jednání vojenských delegací v Izraeli.

Obě delegace jednají v sídle velení izraelské armády v Tel Avivu. Budou také jednat o regionální zejména vojenské koordinaci akcí. Obě země se zaměří hlavně na letecké vojenské akce v Sýrii a na elektromagnetickou koordinaci.

Bude uzavřena dohoda o vzájemném nevměšování se do rádiové komunikace a radarových systémů obou stran. Bude projednán způsob, jak se navzájem identifikovat, aby bylo zabráněno neplánované konfrontaci během bojů.

Izrael a Rusko také budou koordinovat činnost v mezinárodních vodách u syrského středomořského pobřeží. Moskva má totiž na syrském pobřeží v této oblasti hlavní námořní základnu.

Moskevská i současná jednání jsou vedena kvůli zabránění vzájemné vojenské konfrontace v oblasti. Oba vojenské vyjednávací týmy byly sestaveny na základě jednání a dohod Putina a Netanjahua v Moskvě.

27. září byly ze Sýrie na Izrael vypáleny rakety, na což Izrael reagoval bombardováním syrských vojenských cílů na druhé straně Golanských výšin.

Ruskou delegaci vede generál Nikolaj Bogdanovský, který se setká se svým izraelským protějškem generálmajorem Jair Golanem. Ten prohlásil, že chce chránit své spoluobčany. Že Rusko má rozdílné cíle od Izraele, ale ty by neměly být v rozporu. Představitelé ruské ambasády v Tel Avivu odmítli komentovat dotaz na jednání vojenské delegace.

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 6.10.2015 13:49 | karma článku: 17,64 | přečteno: 461x