Ruské úřady odmítly návštěvu Amnesty International u ukrajinského hladovkáře Sencova

Kancelář Amnesty International v Moskvě obdržela dopis od zástupce ředitele Federální vězeňské služby Valeryje Balana, ve kterém zamítá žádost o návštěvu Sencova bez udání důvodu. 

Odmítnutí naší návštěvy u Sencova je neobhajitelné. Po třech měsících hladovění je jasné, že se blíží smrti. Plánovali jsme navštívit Sencova s nezávislým zdravotním odborníkem, který by zjistil jeho skutečný zdravotní stav. Abychom rozptýlili všechny pochybnosti o Olegově zdravotním stavu a o odpovídající lékařské péči, která je mu věnována, tato návštěva je zcela nezbytná," prohlásila Oxana Pokalčuk, ředitelka ukrajinské Amnesty International.

Amnesty International žádá o okamžité propuštění Olega Sencova a také odpovídající lékařskou péči v souladu s lékařskou etikou včetně principů pevné víry a autonomie a informovaného souhlasu.. Navíc ruské orgány musí umožnit návštěvu ukrajinských konzulárních orgánů. 

Zástupci Amnesty International chtějí Sencova navštívit v trestanecké kolonii Labytnangi. V dopise bylo uvedeno, že Sencovův stav je stabilizovaný s žádnými negativními projevy. Režisér Sencov začal svou časově neomezenou hladovku již 14. května za propuštění své a všech ukrajinských politických vězňů v Rusku.

Sencov byl v roce 2015 odsouzen ke 20 letům vězení v nespravedlivém soudním procesu, ve kterém čelil obvinění z terorismu pramenící z jeho protestům proti ruské okupaci Krymu. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 3.8.2018 18:17 | karma článku: 13,59 | přečteno: 299x