Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozmarné jaro

Rozmarné jaro v šumperském divadle, tak měl znít původní název mého blogu, jenže, znáte to. Chcete přilákat, zaujmout co nejvíce čtenářů a tak podobně. tudíž jsem název zkrátila. Uvidíme, zdali mi a článku to bude ku prospěchu.

Paní Důrová a Arnoštek v souznění.Jan Valchař

Vančurovo Rozmarné léto, myslím to filmové, natočené Jiřím Menzlem, jsem doposud neměla přes jeho stáří tu čest shlédnou. Nestalo se tak vzhledem k jeho nedostupnosti, ale vzhledem k tomu, že zřejmě v televizi či v kině toto dílo dávali v době, kdy jsem byla příliš mladá a nezralá na jeho pochopení. Tudíž kdesi v mém podvědomí se nevytvořilo spojení Vančura - hodno zhlédnutí. Naopak spíše vazba, neradno se koukat.

Nu, vraťme se zpět k našemu divadlu, které Šumperákům a okolí zajišťuje kulturu na vyšší úrovni. Rozmarné léto se tady opravdu povedlo. Baví a přináší onu lehkost pro tu správnou kulturní relaxaci. Čekala jsem těžký kus, dočkala jsem se odlehčené novely s příjemnou "letní" atmosférou v jarním čase.

Ocenila jsem promluvy v nádherné vyšperkované češtině mistra jazyka. Taky si myslíte, že čeština je krásná? Hraní si s různými významy slov je přece součástí tolik oceňovaného českého humoru. Vančurovy rozvinuté věty s co nejrozvinutějšími různými větnými členy přináší onu lehkost a pohodu do léta na plovárně u řeky Orše.

Vančura je rodákem z Háje ve Slezsku a jistě při psaní novely vzpomněl na své dětství a mládí. Název řeky nám připomene pohraniční řeku Olši.

Hlavní hrdinové, tři přátelé, jsou v Šumperku poněkud mladší, což nijak neubírá na kvalitě jejich herectví. Tři přátelé s dobrými vlastnostmi i nezbytnými chybami se nakonec smíří a opět usedají v rozvitých promluvách na břehu řeky.

Manželský pár Důrových hrají Bohdana Pavlíková a Jiří Bartoň. Jako již v několika kusech předtím jím tohle partnerství sedne, přestože mezi nimi ční několik desítek centimetrů výškový rozdíl Pavlíkové. Paní Důrová je rázná a život milující žena, která zaujme působivým výkonem na tamburínu při Arnoštkově lanové produkci. Orchestrion se tentokrát nekoná a není to vůbec na škodu.

Arnoštkova schovanka Vendula Nováková je jako vždy vytříbená a její ladné taneční i jiné pohyby jsou hodny Labutího jezera. Její pěstoun Arnoštek, zahraný "kučeravým" Matějem Kašíkem opět září a otevírá srdce houfu jeho místních fanynek.

Zajímavým obohacením dramatu jsou postavy ženské a mužské nápovědy. Některé situace je potřeba divákům dovysvětlit. Uplatní se tak zajímavé herectví Jiřího Konečného a zejména Dany Růžičkové.

Tradičně v představení "vypomáhají" místní ochotníci či nadaní obyvatelé města. Zde se uplatnili v rolích návštěvníků plovárny, zejména mladá a lepá děvčata.

Jistě i dnes je kus zvláště pro mladší ročníky poněkud náročný, zejména kvůli "krásné" rozvinuté češtině, která je těžká i pro zanícené čtenáře. Jenže bez toho jazyka by nebylo letní pohody, klidu. Takže Vančura se zřejmě do moderního jazyka přepisovat nebude, to už by nebyl Vančura, který byl přes svou schopnost vytvářet klid a pohodu na jevišti velkým bojovníkem a členem odboje, za což byl k velké škodě pro českou, ale i světovou kulturu, zastřelen v době Heydrychiády v pražských Kobylisích.

Koukla jsem poté i na film a moc se líbil. Byl natočen již v roce 1968, v době československé filmové vlny. Divadelní představení určitě ještě jednou navštívím se školou a je mi líto, že oba hlavní představitele již v příští sezóně v Šumperku nehrají. Přijdou mladí a nadějní a chvíli bude trvat, než se soubor sehraje a vyladí do dnešní podoby a úrovně. Přeji těm, kteří Šumperk opouští i těm, kteří přijdou a stávajícím kolegům, aby se jim dařilo a následně i nám divákům.

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 12.5.2013 11:19 | karma článku: 11,68 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:48

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:48

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

Na jedenácti místech v Česku padly teplotní rekordy, v Praze naměřili 34,3 stupně

6. července 2024  18:22

Na jedenácti místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová...

Telefony, počítače i drony. Celníci a finanční správa prodávají zabavené zboží

6. července 2024  18:11

Celní a finanční správa spouští 9. července dražbu zboží, které celníci zabavily. Elektroniku a...

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1086x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi