Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Původ militantního palestinského arabského nacionalismu

Poté, co se stal v roce 1920 prvním vysokým komisařem britské mandátní Palestiny Sir Herbert Samuel, poctil novým titulem jeruzalémský Velký Muftí v roce 1922 Mohameda Amina al-Hussejního (bylo mu tehdy 27 let), násilného fanatického antisemitu. Do té doby byli Arabové a Židé na jedné lodi v poražené Osmanské říši, která se rozpadla po porážce v první světové válce. Arabové byli tehdy vládnoucí tureckou mocí utlačovaní stejně jako Židé. Al-Hussejní představoval nový druh propagátora militantního palestinského arabského antisemitismu, do té doby neznámý.

Al-Hussejní s bosenským příslušníkem SS

Al-Husejní byl fanatický intrikán, který se svými soudruhy vraždil Židy na potkání. Vraždil také  arabské protivníky, kteří nesouhlasili s jeho radikální politikou. Odmítl jakékoli vyjednávání a tím Arabové v britském mandátu Palestina přišli o šanci vytvořit arabský stát v hranicích dohodnutých spojenci v době vzniku Izraele v roce 1948. Namísto toho jich statisíce uprchly do okolních arabských zemí, kde dodnes žijí v uprchlických táborech bez státní příslušnosti.

Před nástupem al-Hussejního byly v oblasti aktivní arabské frakce podporující kooperativní rozvoj Palestiny, zahrnující Araby i Židy. Al-Hussejní byl členem jednoho z nejbohatších a nejmocnějších soupeřících klanů v této osmanské provincii. Po jmenováním Velkým Muftím jej Samuel jmenoval též prezidentem nově vytvořené Nejvyšší muslimské rady, čímž se stal náboženským a politickým vůdcem Arabů. Dnešní arabské státy byly v té době ještě koloniemi západoevropských mocností.

V první světové válce bojoval al-Hussejní jako dobrovolník na straně Osmanské říše. Ke konci války se přidal na stranu vítězných Britů. V roce 1920 byl zapleten do prvních masových protižidovských pogromů. Byl Brity odsouzen na 15 let nucených prací. Policie mu záměrně umožnila uprchnout do Sýrie, poté byl zázračně omilostněn a vrátil se zpět do Jeruzaléma. Místní Vysoká rada muslimů jej označila za vraha a zločince, přesto se díky Britům vyšvihl na nejvyšší post.

Známý je jeho výrok: "Zapamatujte si, že toto byla a zůstane arabská země. Všichni cizí okupanti a sionisti budou do posledního muže zmasakrovaní. Nechceme žádný pokrok, žádnou prosperitu. Osud této země rozhodne meč".

Roku 1929 al-Hussejní falešně obvinil Židy ze znesvěcování mešit lejny a prasečí krví, dokonce údajnou rituální vraždou při zdech mešity Al-Aksá. Arabské davy volaly: "Izbah Al-Yahud!" (Zabíjejte Židy). Po velkém zabíjení Židů zejména v Jeruzalémě Velký Muftí rozšířil fotografie povražděných Židů a vyhlásil, že jsou to mrtví Arabové povraždění Židy.

Od roku 1936 do 1939 probíhala tzv. Arabská revolta. Když bylo zabíjeno i množství Britů, kteří tehdy dovolili Židům vytvořit Židovskou pomocnou policii na ochranu Židů, al-Hussejní po varování uprchl do Libanonu, později do Sýrie, Iráku, Íránu a nakonec do Itálie. Koncem listopadu 1941 se konečně setkal se svým vzorem a spojencem Adolfem Hitlerem v Berlíně. Al-Hussejní poctil Hitlera titulem "čestný muslim" a muftí byl obdařen titulem "čestný Árijec".

Hitler podporoval muftího od roku 1937, kdy jej v Palestině navštívil Adolf Eichmann a poté pravidelně dostával zbraně a peníze na genocidní protižidovské operace.

Al-Hussejní naverboval pro Hitlera nejméně 30 tisíc vojáků. Arabové byli také mezi posledními věrnými bránícími vůdcův hlavní stan v Berlíně. Dieter Wisliceny (pověřenec Hitlera za války na Slovensku) prohlásil, že muftí byl jedním z nejlepších Eichmannových přátel a neustále ho vyzýval k urychlení vyhlazování, což mělo vliv na program "konečného řešení" nacistů. Také se Arabům chlubil, že v doprovodu Eichmanna inkognito navštívil plynové komory v Osvětimi.

Po kolapsu Německa v roce 1945 po uvěznění Francouzi se mu záhadně podařilo uprchnout do Egypta, kde byl nadšeně přijat a kam ho následovali četní nacističtí pohlaváři a odkud sponzoroval protiizraelskou válku v roce 1948. Byl odsouzen za své zločiny v Jugoslávii i v Norimberském procesu k trestu smrti, což přešel se smíchem.

Al-Husejního vliv na arabskou politiku byl od počátku obrovský a přetrvává i po jeho smrti v roce 1974. Založil Ligu arabských států. Stal se vzorem pro v roce 1933 založenou fundamentalistickou skupinu Mladý Egypt. Její člen Gamal Abdul Násir se v roce 1952 zúčastnil puče a už jako prezident získal do svých služeb např. Otto Skorzenyho (osvobodil uneseného Mussoliniho)  a další bývalé členy SS pro tajné služby Egypta. Další následovník Anvar Sadat byl za války uvězněný Brity jako nacistický špion.

Zakladatel syrské vládnoucí strany Baas po válce vyznával jak její členové zbožňují nacisty a jako první nechali do arabštiny přeložit Mein Kampf.

Po smrti al-Hussejního převzal místo lídra radikálních nacionalistických Arabů jeho synovec Mohammed Abdel-Raoul Arafat As Qudva al-Hussejní, více známý jako Jásir Arafat. Po jeho smrti byl zvolen předsedou OOP (Organizace pro osvobození Palestiny) Manmúd Abbás.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 3.8.2013 23:04 | karma článku: 20,82 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?
Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?

Znáte Sunny Canadian International School? Pokud jste rodičem, určitě vás tato vzdělávací instituce zaujme. Nás v redakci tedy rozhodně zaujala....

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1086x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi