Proč svět mlčí?

Ptají se nejen Židé nejen v Izraeli. Ve čvrtek v noci byli uneseni tři mladíci, studenti ješivy, při návratu domů na víkend (v Izraeli začíná víkend v pátek a končí v sobotu, neděle je první pracovní den týdne). Izraelský parlament v současné době projednává zákon, který zakáže vydávání teroristů odpykávajících si často doživotní tresty, kteří zavraždili dítě či mladistvého.

Poster IDF (Izraelské armády). Přiveďte naše chlapce zpět domů! Gilada 16, Naftaliho 16 a Eyala 19.

Většina Židů v Izraeli nesouhlasí s vydáváním stovek odsouzených teroristů, vrahů, z důvodů výměny či vyjádření dobré vůle při mírových jednáních s představiteli Palestinců. Viz výměna cca tisíce palestinských teroristů za uneseného vojáka a pět let drženého v utajení v Gaze Gilada Šalita.

Izraelská armáda a bezpečnostní síly na základě zpravodajských informací již od pátku časného rána intenzivně pátrají po unesených mladících, z nichž jeden je americkým občanem. V ješivách studují Židé z celého světa.

Americký velvyslanec v Izraeli byl informován o únosu občana USA. Následně ministr zahraničí USA John Kerry kontaktoval předsedu izraelské vlády Benjamina Netanjahua. USA je v kontaktu s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem a představiteli Palestinců ve věci osvobození mladíků.

Izraelská ministryně spravedlnosti Cpi Livni se v pátek v Londýně také neformálně setkala s ministrem zahraničí USA na Světovém summitu k ukončení sexuálního násilí v konfliktních oblastech.

Bezpečnostní agentura Shin Bet už před několika týdny varovala před množícími se pokusy teroristů o únosy Židů v Izraeli. Dva studenti z ješivy Makor Chaim v náboženském kibucu Kfyr Etzion a jeden z ješivy Shavey Hebron v Hebronu byli uneseni při stopování do města Modi´in, které leží mezi Tel Avivem a Jeruzalémem. Nedaleko Hebronu byl hned po ohlášení únosu objeven zapálený osobní automobil.

Studenti ješivy Mekor Chaim mají přísný zákaz stopovat. Vedení školy je v tomto velmi přísné a sankcí za porušení pravidla může být až vyloučení ze školy. Studenti také nesmí opustit školu bez povolení.

Všichni Židé nejen v Izraeli, ale i v diaspoře se modlí za šťastný návrat tří mladíků domů. Benjamin Netanjahu spustil rozsáhlou pátrací operaci, při níž již bylo zadrženo nejméně 80 Palestinců, zejména členů hnutí Hamas, které ovládá Pásmo Gazy, které nedávno ukončilo nepřátelství s Fatahem na Západním břehu Jordánu. Netanjahu potřebuje kooperaci s palestinskými představiteli, přestože je obviňuje, že únos je důsledkem jejich nedávného spojení s Hamasem a vytvoření společné palestinské vlády. "Terorista zůstane teroristou, i když je ministrem", prohlásil Netanjahu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 15.6.2014 11:18 | karma článku: 23,95 | přečteno: 943x