Proč namísto "Smrt Izrali" Íránci nyní při protestech hlásají "Smrt Palestině"

Známé slogany "Smrt Americe" a "Smrt Izraeli" jsou při protestech spontánně nahrazeny slogany "Smrt Palestině," "Pomáhejte nám, ne Gaze" a "Opusťte Sýrii, starejte se o Írán," co způsobilo tuto změnu?

Tisíce Iránců vyrazilo do ulic Teheránu a protestují proti hospodářské krizi v zemi. Navzdory přílivu miliard dolarů do iránské ekonomiky kvůli jaderné dohodě, životní podmínky obyčejných Íránců se nadále zhoršují. Zboží z dovozu je stále dražší poté, co hodnota íránské měny klesla téměř o 50 procent jen během posledních šesti měsíců.
Jaký dopad bude mít prohloubení ekonomické krize v Íránu na Izrael a oblast Blízkého východu?
Známé slogany režimu pod sankcemi jako "Smrt Americe" a "Smrt Izraeli" byly nahrazeny novými spontánními slogany "Smrt Palestině", "Pomáhejte nám, ne Gaze" a "Opusťte Sýrii, starejte se o Írán."
Cílem jaderné dohody prezidenta Obamy bylo zmírnit íránský režim prostřednictvím ekonomických pobídek a vrátit zemi zpět do světového společenství. Avšak jak ukazují slogany, ajátoláhův  režim namísto zlepšení životních podmínek iránského lidu poskytl miliardy dolarů na financování svých válek v Sýrii, Gaze, Jemenu a Iráku.
Iránský režim také upřednostnil své různé zbrojní programy, namísto zlepšení neutěšené životní úrovně obyčejných Íránců v jejich zemi.
Zahraniční zastánci íránské jaderné dohody neustále varovali, že zrušení dohody povede k válce. Francouzský prezident Emmanuel Macron se neúspěšně pokusil přesvědčit prezidenta Donalda Trumpa, aby zachoval dohodu s Íránem. Pro německý list Der Spiegel v květnu uvedl Macron: "Znamenalo by to otevřít Pandořinu skříňku, což by mohlo vést k válce."
Paradoxně pokračující skutečnost dává Macronovi a dalším obhájcům smlouvy s Íránem za pravdu, ovšem ne v tom, co předpokládali. 
Ideologicky vedené války mají tendenci zatěžovat obrovským břemenem národní ekonomiky. Namísto konsolidace svých územních zisků v západní Evropě, už kdysi Hitlerova nacistická ideologie vedla k rozpoutání devastující války na dvou frontách, což nakonec pohřbilo nacistickou říši na rozlehlých mrazivých pláních Sovětského svazu.
Namísto zmírnění iránského režimu poskytla jaderná dohoda ajatoláhovi více času k tomu, aby pokračoval v šíření expanzivní džihádistické ideologie v zahraničí. Íránský režim se také stal imunním vůči rostoucímu hněvu Íránců, na které jejich režim zapomněl.
Zrušením íránské dohody a znovuzavedením sankcí vůči Íránu prezident Trump významně oslabil schopnost iránského režimu vést svou ideologickou válku Džihádu proti Izraeli a sunnitským arabským státům. 
Írán již vynaložil miliardy dolarů, aby zachoval u moci režim Bašára Assada. Izraelská vojenská intervence proti íránským silám v Sýrii spolu s americkými sankcemi by mohla vést ke konečnému stadiu ajátoláhovy islamistické revoluce, a také povzbuzování íránského lidu, aby tlačil na změnu režimu v Teheránu.
Paradoxem je, že Sýrie, která měla umožnit mocenským ambicím Íránu přístup ke Středozemnímu moři, by se nakonec mohla stát Stalingradem islamistického režimu v Íránu. Jakmile nastane ten den, Izrael a post-islámský Írán by mohli obnovit silné vazby mezi oběma zeměmi, které byly v roce 1979 zpřetrhány ideologií ajátoláha Choméjního.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 1.7.2018 12:10 | karma článku: 27,55 | přečteno: 1184x