Proč nám nikdo neřekne, jaké jedy jsou přidávány do potravin

Proč by nám to říkal, vždyť pak bychom ty potraviny nekupovali. I když, jak na nás přijdou chutě, zdraví jde stranou. Už i lékaři upozorňují na škodlivost některých potravin, dokonce i na škodlivost léků.

Proč tedy ty voňavé, lahodné a krásně barevné potraviny konzumujeme. Jsme mlsní a nechce se nám přemýšlet, či dokonce myslet na budoucnost. Vždyť máme svého hodného lékaře či lékařku, a ti nám vždycky ochotně předepíšou nějaký nový a lepší lék. Sice je trochu drahý, ale pro své zdraví ničeho nelitujeme.

Nevadí, že se necítíme dobře a nemáme dostatek energie na radosti života. Alespoň si máme o čem povídat s lidmi, se kterými sdílíme stejné nemoci a starosti například v čekárně u lékaře. Vždyť je tam teplo a společnost, a hodiny čekání tak pěkně utíkají při sdílení našich neduhů.

Objevují se také články, které nás varují před delším uchováváním některých potravin v ledničce. Týká se to zejména brambor a rýže a některé zeleniny. Proč nemáme vařit doma a uchovávat jídla třeba do druhého dne? Máme si raději kupovat hotová jídla v supermarketu či chodit do restaurací, aby jim neklesaly tržby? Jsou hotová jídla v supermarketu a v restauraci čerstvá, právě uvařená? Samozřejmě nejsou, navíc nevíme co obsahují.

Ve vlaku si posteskla mladá a velmi hezky oblečená a upravená žena, která konzumovala jakousi lososovou pomazánku s majonézou a bílé tousty v igelitovém obalu: To jídlo není dobré, a nedojedené je odložila na stolek. Pak vyprávěla, jak v jedenadvaceti prodělala rakovinu, která se jí nedávno, po několika letech, vrátila, naštěstí nezhoubná. Byla už na operaci hlavy, kde se jí usazoval hnis z ucpaných dutin.

Jsem vegetariánka a vždy prohlašuji, že můžu testovat potraviny. Mé tělo je již léta zvyklé na zdravou, čerstvou stravu a ihned protestuje proti některým dobrotám, které jsem někdy nucena jíst na návštěvě či na dovolené. V hotelech a podobných zařízeních ještě nezareagovali na bezmasou klientelu a kuchaři se omlouvají, že oni se taková jídla ve škole vařit neučili a nabízí pořád dokola smažený sýr a sem tam něco jiného.

Odmítám konzumovat přesolené brambůrky a křupky a barevné limonády a sladkosti s chemickou příchutí. Moje kočka měla kdysi smůlu, že jsem si také oblíbila její oblíbené arašídové křupky. Ty už jsou dnes přede mnou v bezpečí poté, co mi z nich několikrát bylo nevolno. No, moje tělo zvyklé na zdravou a čerstvou stravu bez chemie protestuje.

Stravování mé kočky se radikálně změnilo poté, co se po konzumaci konzerv začaly objevovat různé zdravotní problémy. Nakonec už konzervy úplně odmítala. Po prostudování obsahu konzervy na štítku, kdy jsem zjistila, že obsahuje jen 4% masa neupřesněného původu, jsem přešla i u kočky na zdravou výživu. Maso uvařím a oberu a také syrové vnitřnosti zamrazím. Kočce chutná, je zdravá se spoustou energie i přes její už vyšší věk.

Není zde možné vypisovat všechna nebezpečí, která na nás číhají v hotových potravinách z obchodů. Jen připomínám, že je třeba přemýšlet co jíme a pokud chceme být zdraví, změnit alespoň v něčem naše stravování.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 7.3.2016 13:54 | karma článku: 27,99 | přečteno: 945x