Proč matky místo podpory své děti srážejí

Některé děti místo dětství prožijí život plný nervozity, hádek, obviňování a nezájmu. Jak potom mají vědět, jak vychovat děti vlastní. Člověk dělá co může, ale to nestačí, a tak se ten život nějak přežívá a malí neví, co se děje.

Když jsou větší, chtějí žít život spokojený a plný, jenže se to často nedaří, neumí to, a tak se mnozí snaží napodobit život ostatních, ale to také není řešení, každý je totiž jiný, a musí žít svůj život. Mnozí se snaží pomoci, radí, půjčují knihy, ale dotyčný je stále jako slon v porcelánu. Přes velkou snahu žít dobře a neubližovat nevědomky urazí, řekne něco co neměl, někoho raní.

Nerozumí tomu, jak se chovat a žít tak, aby byli spokojeni nejen jeho blízcí, přátelé, spolupracovníci, sousedé, ale hlavně on sám. Neboť to je základ všeho, kdo je spokojený, neubližuje ani nevědomky, a může druhým obohatit život.

Ten, kdo nerozumí sám sobě, nerozumí ani druhým a nemůže v sobě ani rozvíjet své talenty, posilovat své silné stránky a rozpoznávat své slabé stránky, místo aby se zasmál, neustále se zlobí a obviňuje druhé, potlačuje své pocity, které se pak dostanou na povrch v nejnevhodnější chvíli.

Nedávno jeden malý chlapec boxoval s polštářem, který jeho maminka právě vyprala a pověsila ven, aby uschnul na sluníčku. Vybil si na něm svoji zlost, křičel a nadával a pak ten polštář pohladil a poděkoval mu, politoval ho. Polštáři neublížil a sám sobě pomohl, vybil svou zlost aniž by někomu ublížil.

Lidé v sobě mají mnoho potlačených pocitů a křivd, které vyplují na povrch v okamžicích, kdy to nečekají, kdy se to vůbec nehodí. Nějaké slovíčko, pohled, gesto pak může vyprovokovat nepřiměřenou reakci, která překvapí ostatní, ale i člověka samotného. Je mnohdy dobré oslovit odborníka, který člověku pomůže s jeho běsy a porozumět sám sobě. Je nutná upřímná snaha něco udělat, změnit se, už neubližovat, .být pravdivý sám k sobě, nic si nenamlouvat, nevymlouvat se. Já jsem ten, kdo dělá takové věci a já jsem ten, kdo potřebuje pomoci, proč si to nepřiznat, takový přístup k životu je ten nejodvážnější a nejzodpovědnější.

Vrbka na chráněné louce

Člověk, který projde takovou skutečnou proměnou je už úplně jiným člověkem, vypadá stejně, má stejný hlas a pohyby, i když i ty se můžou změnit z váhavých na přirozené, více sebevědomé, stejně jako myšlení. Během celého procesu se dostanou za mnohdy velké bolesti na povrch zasuté křivdy, viny a ublíženost, a tak už nenastávají nepřiměřené reakce, kdy člověk nepoznává sám sebe.

Naopak, postupně člověk rozumí sám sobě a tomu, co se kolem něj děje, a dokáže přiměřeně reagovat bez rozhořčení a urážek druhých, dokáže si z konfliktu odnést ponaučení a postupně si řeší vztahy, minulost a hlavně přítomnost. Je to zázrak, který přináší úlevu a lepší, naplněnější život, kdy si troufáme do věcí, kterých  jsme se dříve báli, plníme si dříve hluboko zasutá přání a tužby. Potkáváme lidi, kteří nám na naší cestě jsou pomocníky a ukazují nám novou cestu.

Někdy člověka právě jeho nejbližší pak brzdí, on se změnil, ale oni ho chtějí mít pořád stejného, s očekávanými reakcemi a činy, pak i oni se musí odhodlat ke změně, jinak jejich vztah může skončit zklamáním. Z jejich strany, že už dotyčný není takový jako dříve, a zklamáním dotyčného, že ti, kteří jej dříve provázeli na cestě životem, pomalu odcházejí, aby přišli takoví, kteří lépe zapadnou do nového, lepšího života dotyčného.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 27.7.2016 8:36 | karma článku: 15,91 | přečteno: 566x