Proč jsem opustila ANO

Proč vleze do politické strany někdo před důchodem, no protože chce něco změnit. Je potřeba to všem říct a lákat kamarády, známé, ale ouha, nikdo se nechce zapojit. Namísto podpory zaznívají pochybnosti o smysluplnosti takového kroku.

"Jo, takových jako ty by tam mělo být víc, ale budeš zklamaná, počítáš s tím?" Samozřejmě, je potřeba počítat s každou možností, stalo se tady už toho tolik. Je potřeba zkusit, alespoň něco. Lepší, než sedět a čekat, až to bude ještě horší.

Pokud někdo na vesnici dokázal kritizovat, v době předrevoluční se to rovnalo skoro disidentství. Bez ambicí a s nezávislostí v srdci lze leccos.

Pomalu se vše rozjíždí. Na přijetí se čeká skoro půl roku, ale to neva, zatím je dostatek elánu. Následuje kampaň k parlamentním volbám, setkání s několika lidmi, kterým o něco jde a dokáží pro to něco učinit. Nějak se nám však hromadí stavební podnikatelé. Ve městě ještě nevznikla místní organizace, zatím se pracuje pod oblastní. Šéf je trochu choler, ale dokáže věci zorganizovat.

V období před komunálními volbami vzniká několik místních organizací v rámci oblastní. Jak rozjet práci politické strany však málokdo ví. Dojíždí krajská manažerka. Na setkání oblasti každý týden to bývá náročné, a v podstatě se nic neřeší. Přichází pár zajímavých lidí, po chvíli odkázaných do patřičných mezí předsedou, který má problém přijmout jiný názor.

Přestanou docházet členové místních organizací, setkávají se už samostatně. Jen ve městě se nic neděje. Až jednou, předseda předstoupí před toho, který doposud mluvil nejméně, a jmenuje ho místním předsedou. A je to. Chodí taková dvojka, nemluva se svým mluvčím.

Hlavně, že se konečně něco děje. Schůze jsou i nadále poněkud na nervy a navštěvují je jen místní či takoví, kteří jsou jedinými členy v obci.

Je spousta práce, blíží se volby. Nemluva s mluvčím nechají vytisknout plakát na akci, kde jsou uvedena jen jejich jména, první podraz.

Na schůze chodí pár jejich kamarádů a ženská, která nemlčí, nervozita stoupá. Prosáknou informace o vyjednávání dvojky s dosavadním starostou a dalšími volebními subjekty. Samozřejmě na vlastní pěst. Po celkem úspěšných volbách se dvojka ustaví vyjednávacím týmem a vše dopadne podle nejhoršího scénáře. Staronový starosta a nastává rozdělování funkcí. Předseda už sedí ve svou dozorčích radách městských firem. Pokus o odvolání nevyšel. Po velkolepé dohodě tři couvli už předem a jedna vycouvala ze strany.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 19.2.2015 13:06 | karma článku: 21,12 | přečteno: 1156x