Proč ho bijete?

Volá paní z okna na opilého otce fackujícího asi dvanáctiletého syna. Často vidí otce v protější hospodě, často potkává jeho ženu se třemi dětmi. Vždycky ji napadne: "Matka je s nimi pořád," a shodly se s kámoškou, že žádné děti netráví tolik času venku, na čerstvém vzduchu.

Děti jsou tři. Dvě menší holky a nejstarší syn, všichni včetně matky s módně narezlými vlasy. Chodí sportovně, pěkně a čistě oblékané, matka se skoro stále mračí, ale je vidět soudržnost mezi ní a dětmi.

Otec je malý, často ho paní potkává podroušeného. Pracuje jen příležitostně, "na černo" a většinou za alkohol. Asi je žárlivý, není divu, když se doma vyskytuje sporadicky a rodina bydlí z milosti známých v horní části malého rodinného domku s malou zahradou. Peněz je málo, alkohol drahý.

Děti už viděla na kole, na kolečkových bruslích, to se jí líbilo, zkouší něco nového a naučí se, zapadnou. Také je viděla na jakési slavnosti brečet, když jim matka odmítla zaplatit ani ne drahé lezení po lanovém žebříku, neměla na to. Bylo jí to líto.

Seděla u šicího stroje v kuchyni pod oknem a spravovala na míru povlečení ze Sekáče, na západě mají trochu jiné míry polštářů a cích. Z protější knajpy se poměrně často ozývá povyk podnapilých hostů, někdy křik, nadávky, rvačky. Tak už to chodí, vždyť je potřeba zapomenut na každodenní nelehkou realitu, někteří ani jinak žít neumí, s rodiči žili podobně.

Kdosi najednou křičí a ozývá se dětský hlas. To není jen tak, paní se podívá z okna, kde otec nutí syna jít do hospody, ale ten odmítá, vysvětluje otci, že se kohosi bojí. Ten dotyčný přijde k nim a též začne kluka přemlouvat, sestry se přidají a radí, aby šel, když mu koupí kofolu a možná i něco jiného. Kluk se vtlačí mezi zídku a sloup dopravní značky a ne a ne jít do hospody, kde se chce zřejmě otec pochlubit synem, když už nemá nic jiného k chlubení.

Paní šije, stroj drnčí, přesto za chvíli uslyší hlasitější nadávky, když koukne ven, otec syna fackuje, ten pláče. To už je moc, paní křičí na otce z okna a snaží se zabránit fackování hodného kluka, který ji s matkou a sestrami vždy už z dálky zdraví. Otec křičí, ať se paní nestará, začne ji urážet, po chvíli se uklidní a se synem se s pláčem objímají.

Okolojedoucí cyklista však už se stihl otočit a křičí na otce, proč kluka bije. Kluk mezitím vklouzne na zahrádku k sestrám a schová se tam. Chlap seskočí z kola a dá tátovi ránu, paní křičí, snaží se zabránit potyčce, otec je malé a drobné postavy, cyklista vysoký, vysportovaný. Nebylo by to poprvé, kdy otec dostal nakládačku, ale ten se žene k cyklistovi, kope mu do kola. Ještěže z hospody vybíhají mladí chlapi a domlouvají hlavně otci, proč kope do kola. Ještě se oba snaží dostat k sobě a uštědřit si nějakou tu ránu, chlapi je ale drží od sebe.

Proč cyklista jen nezabránil fackování kluka, proč otce začal bít, když už se s chlapcem přece objímali. Proč se kluk musel dívat, jak mu mlátí tátu. Je to dilema, možná ho táta taky bezdůvodně bil nebo je to někdo, kdo neudrží emoce na uzdě.

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 6.7.2014 9:00 | karma článku: 13,83 | přečteno: 991x