Před 70 lety Hitler obsadil Maďarsko.

Obsadil území svého spojence, jehož vojáci bojovali a umírali u Stalingradu i na dalších bojištích druhé světové války. Obsadil zemi, v níž doposud vládl diktátor admirál Miklos Horthy, který ovšem odmítl vydat nacistům maďarské Židy, kterých žilo na jaře 1944 v Maďarsku přes 800 tisíc, včetně osob z Maďarskem na začátku války anektovaných území Slovenska, Rumunska a Jugoslávie.

Renéé a Gyula

Horthyho režim schválil antisemitské zákony. Přes 100 tisíc židovských mužů mobilizoval na nucené práce, z nichž téměř 40 tisíc zahynulo, když byli v bojích vysíláni jako předvoj do nejnebezpečnějších akcí. Dalších téměř 20 tisíc Židů, keří neměli maďarské občanství, bylo předáno Němcům. Téměř všichni byli zavražděni.

Německá vojska obsadila území Maďarska 19. března 1944. Následně, v květnu, začaly masivní deportace do Osvětimi. V průběhu pouhých osmi týdnů bylo do Osvětimi deportováno 437 tisíc Židů.

V říjnu 1944 se dostala k moci maďarská strana Šípových křížů. Tisíce budapešťských Židů bylo zavražděno na břehu Dunaje, jehož voda se barvila do ruda. Desetitisíce osob byly hnány stovky kilometrů v mrazu a sněhu k rakouským hranicím. Celkem bylo ve válce zavražděno 565 tisíc maďarských Židů.

Již koncem roku 1943 začaly v Osvětimi velké stavební práce. Budovaly se nové a výkonnější plynové komory a pece. Rudolf Vrba ve své knize Utekl jsem z Osvětimi píše, že přemýšleli, proč se nové objekty staví. Jediná země, kde doposud Židé žili v relativním bezpečí, bylo Maďarsko. Kvůli zprávě, která měla varovat Židy a svět před tím, co se chystá, utekli na jaře 1944 Rudolf Vrba s Alfredem Wetzlerem z Osvětimi a v Žilině sepsali zprávu, která se dostala ke všem důležitým osobnostem tehdejšího světa. Přesto vlaky ve dne v noci dopravily do Osvětimi během krátké doby statisíce maďarských Židů.

Jen jeden příběh z mnoha: Renéé a Gyula Kunovi, majitelé pily v jihomaďarském městě Szentes na řece Tisze, se také ocitli v Osvětimi. Gyula byl dále poslán do Dachau, kde byl umučen. Renéé přežila Osvětim. Byla to silná žena, která nutila své družky mýt si vlasy v mrazivé vodě kvůli vším, které přenášely smrtící tyfus. Renéé se po válce znovu provdala za Laciho z města Hódmezövásarhely, který během války přišel o matku a sestru.

Po válce se ti, kteří zbyli, vrátili do Maďarska. Zlomky rodin se dávaly dohromady novými sňatky. Mnozí emigrovali po krvavé revoluci v roce 1956, kdy už se báli, aby nenastal další holokaust. Dnes se v Maďarsku opět dostává ke slovu rasismus a antisemitismus. Do největší synagogy světa na Dohány ulici proudí čím dál méně turistů. Obávají se přibývajících antisemitských útoků. Vláda doposud nepřiznala podíl Maďarů na vyhlazení většiny maďarských Židů. Společnost je dle spisovatele Kertésze, který před dvěma lety požádal o politický azyl v Kanadě, nemocná. Další umělci ze země odcházejí.

 

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 20.3.2014 20:46 | karma článku: 15,38 | přečteno: 838x