Pozor, jen pro silné nátury.

Ukrajinská novinářka Tetiana Černovol byla téměř umlácena k smrti. Další novináři zejména z opozičního ukrajinského bloku byli rovněž napadeni a surově zmláceni. Útočníky jsou často policisté. Není to tak dávno, co příslušník ukrajinské policie uřízl neposlušnému novináři hlavu.

Majdan v Kyjevě 13. prosince 2013.Eugen Kukla

Na kyjevském náměstí Majdan (odvozeno od perského slova Mejdan = náměstí) již téměř dva měsíce protestují různé opoziční síly proti prezidentu Janukovičovi, který odmítl podepsat připojení Ukrajiny k Evropské unii. Protestuje se také proti všudypřítomné korupci ve státní správě. Dění v zemi provází násilné střety mezi státními orgány a jejich přisluhovači a opozicí, ke které se hlásí různá uskupení, včetně neonacistů, na což již upozorňují i místní zástupci židovské komunity, která je zde početná.

Mistr světa v boxu a lídr ukrajinské revoluce Vitalij Kličko jednal 13. prosince s prezidentem Janukovičem u kulatého stolu. Jednání však skončilo krachem. 

14. prosince navštívil Kyjev a vystoupil před protestujícími český politik Karel Schwarzenberg a vyjádřil jim podporu. Také senátor Jaromír Štětina již dříve navštívil Majdan a hovořil před demonstranty a vyjádřil jim podporu. Na stejném místě vystoupilo také několik českých hudebníků. Fotograf Eugen Kukla strávil mezi demonstranty pět dní a nocí.

V poslední době bylo na Ukrajině fyzicky napadeno mnoho novinářů a zpravodajů, naposledy 34letá novinářka Tetiana Černovol byla napadena ve svém autě, vyvlečena ven a zmlácená. Utrpěla četná těžká zranění včetně zlomeniny nosu. Útočníci ji zanechali pohozenou v příkopě, kde byla objevena až po několika hodinách. Novinářka právě jela filmovat před sídlo ministra vnitra a na kameru se jí podařilo zachytit začátek přepadení.

Na Ukrajině a zejména v Kyjevě se teď rozhoduje o směrování největšího evropského a postkomunistického státu, což ovlivní i dění u nás. Jedná se o sféru vlivu Ruska, kde doposud vládne pevnou rukou bývalý člen KGB Putin. Žádejmě naše média, aby přinášela dostatečné informace, abychom si mohli učinit objektivní obraz o tom, co se od nás na východ vlastně děje. Z tohoto směru již nejednou přišly dalekosáhlé a doposud působící události.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video - útočníci zastavují novinářku:

https://www.youtube.com/watch?v=jURFhIoX88k&feature=youtube_gdata_player

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 26.12.2013 12:07 | karma článku: 15,31 | přečteno: 1381x