Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poklady z bazaru.

Původně jsem chtěla článek nazvat "Sestřenčiny talířky", protože právě ona objevila v mém starém kredenci, taktéž z bazaru, jaké poklady jsem tam nakoupila. Moje sestřenka Věrka bohužel před vánocemi zemřela, tedy věnuji tento článek právě jí.

Talířek vyrobený firmou Villeroy Boch.

Také máte rádi změnu? Nechce se vám čekat až se vám po několika letech podaří rozbít všech 24 talířů ze soupravy, abyste měli důvod si koupit soupravu další? Mám ráda změnu a čekat se mi též nechce.

V našem městě je naštěstí několik bazarů, kde za přijatelnou cenu nakoupíte od skleniček až po kredenc. Bazar je rájem nejen pro mě, ale i pro mé kamarádky, které tam pravidelně potkávám. Shodly jsme se, že postupem času jsme zaplnily naše domácnosti více či méně potřebným vybavením, takže dnes už si vybíráme a koupíme jen opravdu originální kousky. Například moje rustikální kuchyně laděná do modra se dočkala nádobí, které zajisté s touto barvou dokonale ladí. Už žádné soupravy. Podle nálady vám naliju kávu, čaj či něco ostřejšího do šálků či skleniček podle vaší volby.

Naservíruju občerstvení na talířky či talíře s různými vzory a tvary. Na stole se vyjímá nádobí různých velikostí, tvarů a vzorů, zejména v bílé a modré barvě. Nápoje a občerstvení ne vždy s těmito barvami ladí.

Moje sestřenka během jedné snídaně zjistila, že talířek, mnou ne příliš oblíbený kvůli větší placatosti, než je v mém kredenci obvyklé, pochází od známé firmy Villeroy Boch. Poté, co mi sdělila tuto informaci, mé obočí se povytáhlo a následovala věta: "Hmm, a chceš si ten talířek vzít? Jestli se ti líbí, ráda ti ho dám." Dočkala jsem se překvapivé reace. Věrka talířek odmítla.

Jako každou sobotu prošmejdím bazar, kde mají právě v tento den pravidelně nové zboží. Dnes jsem si na sestřenku opět vzpomněla. Objevila jsem totiž krásný bílo-zlatý talíř hranatého tvaru, světe div se, za pouhých 10 korun českých. Protože mladá paní za pultem, mimochodem manželka majitele bazaru, talířek otočila dnem vzůru, napadlo mě doma učinit totéž. Co když jsem si domů přinesla zase nějaký zapomenutý poklad? Na internetu jsem našla výrobní značky, které používala a používá výrobce porcelánu Mitterteich z Bavorska. Jaké bylo mé překvapení, když značka na talířku odpovídala té, která se používala v letech 1931 až 1945. Můj talířek tedy již přináší lidem radost a krásu 70 let. A vydržel, nikdo jej nerozbil. Jeho kamarádi ze soupravy již skončili na smetišti dějin, jen on jediný vydržel všechno to nošení, mytí, utírání, chytání a prostírání, možná i jen obdivné prohlížení.

Ještě jsem pátrala po historii modro-bílého tvarovaného talířku od firmy Villeroy Boch.

V roce 1748 začíná Francois Boch se třemi syny vyrábět v manufaktuře porcelánové nádobí. V roce 1766 francouzský výrobce zakládá v Lucembursku další manufakturu. V roce 1770 se zde začíná malovat na nádobí dodnes populární vzor Brindille (modré květinky na bílém podkladu, též na mém talířku). V roce 1836 se firma Boch spojila s konkurencí a vzniká společnost Villeroy Boch.

V roce 1843 firma rozšiřuje výrobu o kříšťálové sklo. Exportuje do celého světa a její výrobky tam sklízí úspěchy a významné ceny na výstavách. 

V roce 1852 se rozšiřuje výroba o kachličky. O pět let později je založena továrna na kachličky v Drážďanech. Z její produkce jsou vybaveny rozličné drážďanské obchody. Dodnes je turistickou atrakcí Drážďanská mlékárna s původními ručně dekorovanými kachličkami.

V roce 1870 se vyrábí první kousky sanitárního vybavení včetně lavórů a džbánů na vodu. Jedna z dodávek je určena pro bavorského krále Ludvíka II.

V roce 1888 maluje Vincent van Gogh portrét Eugena Bocha, neoimpresionisty, který byl v kontaktu s mnoha slavnými malíři té doby. V roce 1890 firma pokládá 1300 metrů čtverečních podlahové mozaiky v kolínském Dómu. Dodává také vybavení pro moskevský Bolšoj těátr.

Jako důsledek prohrané války, je Sársko přičleněno k Francii, firma Villeroy Boch tak ztrácí německé trhy, a tudíž hledá nová odbytiště. V roce 1920 dodává do USA 10 tisíc metrů čtverečních kachliček na stavbu Holandského tunelu pod řekou Hudson mezi New Yorkem a New Jersey.

V roce 1955 přichází první objednávky od Vatikánu a firma tam dodává nádobí s papežským znakem doposud. V Lucembursku začíná v roce 1959 výroba porcelánu s přídavkem skloviny, tzv. Vitro (také na spodku mého talířku), který je tvrdší a odolnější proti poškrábání.

v roce 1987 firma navazuje spolupráci s malířkou a designérkou Palomou Picasso, jakož i s dalšími světovými designéry. V roce 1992 Villeroy Boch kupuje továrny na výrobu sanitární techniky v Maďarsku a Rumunsku. V dalších letech následují firmy v Holandsku, Švédsku a Rakousku. V roce 2001 také získává českou firmu Vagnerplast, vyrábějící plastové vany, sprchy a další vybavení koupelen.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 29.3.2014 20:03 | karma článku: 20,19 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi