Palestinci přestávají věřit svým nezvoleným politikům

K pátému výročí vraždy tří studentů ješivy byla Palestinskou samosprávou zdvojnásobená platba jednomu z jejich vrahů. Manželky zabitých teroristů obdrží navíc 400 šekelů a na každé dítě 200 ke stávajícím 1400 šekelům měsíčně.  

Izrael, který vybírá palestinské daně a zpětně je poukazuje Palestinské samosprávě (PA), rozhodl, že odečte právě sumu poskytovanou teroristům či jejich rodinám. PA na protest odmítla převzít tedy zbývající daň a zároveň obvinila Izrael z ekonomického kolapsu PA. Daně vybrané Izraelem tvoří 80% rozpočtu PA. 

Podle průzkumu veřejného mínění lidé na palestinských územích přestávají podporovat své léta nevolené představitele. Obviňují je z obrovské korupce a nezájmu o problémy obyčejných Palestinců. S tím souvisí snižující se účast Palestinců na Západním břehu Jordánu a zejména v Gaze, kde jsou rukojmími teroristické organizace Hamas, na protestech, 

Palestinští představitelé se obávají voleb a o své lukrativní neomezené posty s neomezenou pravomocí a rozhodováním o přidělování peněz z EU a dalších. Představitelé organizace Fatah vládnoucí na Západním břehu se rovněž obávají chystaného uznání této organizace oficiálně za teroristickou. V tom případě by jistě nadále nemohli přijímat mezinárodní vydatnou pomoc a zastupovat PA na mezinárodní scéně. Jeden z představitelů PA se nedávno setkal s ministrem zahraničí Petříčkem a stále zde operuje jejich vyslanectví. To bylo v USA v loňském roce uzavřeno. USA slibuje za vstřícnost při jednáních o bilionové pomoci Palestincům znovuotevření tamního palestinského zastupitelského úřadu.

Palestinský prezident Mahmoud Abbas se po Bahrajnském setkání a jednání o budoucnosti Palestiny obává o svou pozici. Již několik období Palestinci neuspořádali řádné volby, a tedy jejich představitelé jsou víceméně nelegitimní. Mnozí Abbasovi vyčítají, že namísto řešení obrovských problémů a zlepšení života Palestinců se soustředí na vyvolávání nenávisti zejména k Izraeli, ale také k USA a všem, kteří jej kritizují. 

Doufejme, že tzv. Deal of the Century představený administrativou USA v Bahrajnu bude alespoň částečně uskutečněn a Palestinci se konečně dočkají slušné a smysluplné existence zaměřené nejen na terorismus. Jak to vypadá, tak nejlépe situovanými občany PA jsou v současnosti teroristé a jejich rodinní příslušníci. 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 12.7.2019 19:51 | karma článku: 23,21 | přečteno: 440x