Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Palestinci považují návštěvu prince Williama za "nepřímou omluvu"

Princova návštěva Jordánska, Izraele a palestinských území bude zřejmě nejobtížnější z diplomatických cest, které doposud vévoda z Cambridge podnikl. Již předem vzbuzuje mnohé kontroverzní reakce.

Vévoda z Cambridge byl v pátek večer již konfrontován s námitkami, protože Izraelci odmítají jeho návštěvu palestinských území a Palestinci tvrdí, že cesta je "nepřímou omluvou" za hidtorickou úlohu Británie v tomto regionu.
Vévodovi, který bude příští týden cestovat do Jordánska, Izraele a na palestinská území, byla na žádost vlády nabídnuta podpora týmu zkušených poradců pro cestu, která je první oficiální návštěvou člena královské rodiny v regionu.
Zatímco Kensingtonský palác neopomíjí zdůrazňovat, že cesta je naprosto nepolitická, se zaměřením na lidi a kulturu regionu, detaily plánu vévodovy cesty se již ukázaly jako kontroverzní.
Manuel Hassassian, palestinský diplomatický zástupce v Londýně, řekl Telegrafu: "Bez ohledu na to, co dělá britská vláda, je tato návštěva sama o sobě politickou návštěvou. O oficiální britskou interpretaci se nestaráme, spíše o to, jaký dojem vyvolá to, co může princ udělat a jaké poselství vysílá, když se setká s oběma stranami. Myslím, že toto je historická a symbolická návštěva člena královské rodiny v okupované Palestině. Odráží to, že Palestina je legitimní země, a že boj Palestinců je legitimní. Tato návštěva symbolizuje uznání, že Palestina a její lidé existují a že mají právo na sebeurčení."
S odkazem na Balfourovu deklaraci z roku 1917, prohlášení tehdejšího britského předsedy vlády o podpoře židovské vlasti, dodal: "Tato návštěva je také uznání toho, co Balfourova deklarace způsobila palestinskému lidu, a je považována za akt nepřímé omluvy.Doufáme, že vévoda bude mostem mezi Palestinci a Izraelci, když navštíví obě strany. Možná, že jeho dobře míněná snaha nás přivede zpět k jednacímu stolu."
Mark Regev, izraelský velvyslanec v Londýně, řekl: "Je to první oficiální návštěva člena britské královské rodiny a Izrael rozvine červený koberec. Musíme připomenout, že od biblických časů Židé neměli své království, a myslím, že lidé jsou skutečně velmi nadšeni. Není pochyb o tom, že partnerství mezi Británií a Izraelem  nabývá na síle, a že návštěva je jasným projevem významného partnerství."

Vévodův harmonogram návštěvy tří zemí v regionu již předem vyvolává kritiku, například, že odkazuje  na návštěvu Starého města v Jeruzalémě jako na součást okupovaných palestinských území.
Izraelský ministr Ze'ev Elkin řekl: "Spojený Jeruzalém je hlavním městem Izraele již 3000 let a žádné zkreslení v itineráři cesty nezmění tuto skutečnost. Očekávám, že princovi lidé napraví toto zkreslení."
Ve skutečnosti se v rozvrhu, který sleduje zeměpisné definice přijaté britskou vládou, uvádí, že "program na okupovaných palestinských územích začne krátkým briefingem o historii a geografii Starého města v Jeruzalémě během návštěvy Olivové hory.".
Vévodova návštěva bude zahrnovat klíčová míst v regionu, pronesení několika projevů a setkání s místními lidmi na oslavu jejich kultury.

Setká se také s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, prezidentem Reuvenem Rivlinem a prezidentem palestinské samosprávy Mahmouda Abbásem.
Vévodovi bude nápomocen sir David Manning, bývalý britský velvyslanec v Izraeli, který nyní pracuje pro královskou rodinu. K týmu patří také vévodův současný soukromý tajemník Miguel Head a muž, který ho brzy nahradí, Simon Case, státní úředník, který má v současné době za úkol vyřešit po Brexitu problém hranic mezi  Severním Irskem a Irskem. 
Jak bylo oznámeno, mluvčí Kensingtonského paláce řekl: "Komplexní výzvy v regionu jsou samozřejmě dobře známé, nepolitická povaha role Jeho královské výsosti - společně se všemi královskými návštěvami v zámoří - dovoluje zaměřit pozornost k lidem v regionu, jejich kultuře, mládeži, k jejich snahám a zkušenostem. Ve městech s historickými příběhy se vévoda setká s co nejvíce lidmi z co nejvíce vrstev života - a využít pozornosti médií, kterou jeho návštěva přinese, aby pomohl jejich nadějím do budoucnosti."

 

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 23.6.2018 20:49 | karma článku: 15,26 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Záchrana mláděte hrdličky

Léta vyváděly na bezu v sousední zahradě svá mláďata hrdličky. V zahradě je pes, který na ně nahoru nemůže, a tak byly chráněny před nebezpečím z mé a zahrady dalších sousedů v podobě akčních koček. Moje kočka je poměrně klidná.

28.5.2019 v 13:38 | Karma: 13,86 | Přečteno: 876x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Hoffmannová

Nemáme na sledování politiky čas

Evropské volby za námi, na Šumpersku ANO téměř 25 %, pak se umístilo SPD se 14 % a teprve se 13% Piráti. Je to ovšem pro Piráty úspěch, protože v Šumperku se nedostali v komunálkách do zastupitelstva.

27.5.2019 v 11:38 | Karma: 16,83 | Přečteno: 525x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Předvolební klání po Polsku - drželi jí při projevu kipu nad hlavou

Mám polské předky i zkušenost soužití s našimi polskými občany na Ostravsku. Také moc dobře vím, jak krutá a složitá je polská historie, což ovšem neomlouvá tamní excesy proti Židům a časté projevy antisemitismu.

22.5.2019 v 13:18 | Karma: 16,16 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Festival OPEN HOUSE Praha - parník Vyšehrad (fotoblog)

Již jubilejní 5.ročník festivalu OPEN HOUSE v Praze umožnil desetitisícům návštěvníků si prohlédnout objekty, které jinak nejsou veřejnosti přístupné. O víkendu 18. a 19. května bylo možno navštívit přes 80 míst.

20.5.2019 v 13:33 | Karma: 8,92 | Přečteno: 183x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vzpomeňme na těžce zkoušený Izrael při sledování finále Eurovize

Tak takto vypadá pole, které se ještě včera bělelo ke žni. Pole, o které se Izraelci starali pět měsíců, shořelo během pěti minut! Ptáte se proč? Protože z Pásma Gaza, které je odtud vzdáleno pouhé 3 až 4 kilometry, přiletěl balon

17.5.2019 v 11:52 | Karma: 31,18 | Přečteno: 730x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi