Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J23o75s88e67f 13P26o25t91r

24. 4. 2013 21:12

Sudetští Němci přišli do českých pohraničních hor na pozvání českých králů. Za staletí udělali z divokých, pustých, kamenitých a neúrodných hor jednu z nejcivilizovanějších  a nejkrásnějších oblastí Evropy.

Se vznikem ČSR jim byla upřena občanská práva, stali se přehlíženou menšinou.

Masaryk ve svém slovanském nacionalismu povýšil nad ně několik set tisíc pologramotných pasáků ovcí z Podkarpatské Rusi jako státotvorný národ, v parlamentu a ve vládě byli Němci  přehlíženi a izolováni.

Bezpochyby i situace Němců v ČSR měla vliv na ideologii A.H. a většina sudetských Němců nepřijala ČSR jako svoji vlast.

1 4
možnosti
AJ

no, oni se už v historii o Němcích vyjadřovali v tom smyslu,že když se usadí poblíž své původní země ,tak chtějí, aby se z toho místa stalo Německo...neasimilují, naopak se rozpínají. S tím měli Češi potíže od středověku.

Sudetští Němci žili na historickém území Koruny české, spolu s Čechy, pan Potr to líčí tak, jako kdyby to území bylo obývané pouze Němci. Oba národy tam žily společně. Proto když Němci zabrali Anschlussem Českou republiku a vyhlásili Protektorát, vyhnali přes 250 000 Čechů ze Sudet - v roce 38! Ukradli jim majetek, Židy zabíjeli, Čechům vzali jim domov a po válce se navrátilci neshledali prakticky s ničím. A jak živořili,přežívali šest let, bez domova, zaměstnání, jen s přídělovými lístky, děti ztratily kamarády, rodiny se rozpadly....

http://stopar.cs-info.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=157:chodovsky-odsun-ech&catid=28:lanky-blogu&Itemid=37

0 2
možnosti
Foto

Dle mého soudu peklo rozpoutali Němci v naší zemi, jejich koncentráky a plynové komory. Rodina paní I. se přeci mohla odstěhovat, ne tady zůstat a litovat se do konce života. Sorry, tohle mi přijde padlé na hlavu.

3 2
možnosti
LH

A kdy se mohli odstěhovat, když byli zavření v koncentráku později sledovaní? Měli přeletět zadrátované hranice???

0 0
možnosti
Foto

Na obou stranách byli nevinní i vinní, neprávem zdeptaní i deptající.S minulostí se už nedá nic dělat, leda vzít si z ní ponaučení a hlídat, aby se něco takového už neopakovalo. Moji prarodiče jsou s. Němci, odsunut nebyl z rodiny nikdo. Většina z nich poznala koncentrák, někteří se už nevrátili. Vzpomínky na tu dobu bych měla hodit na papír, aby se na to nezapomnělo, jsou to vzpomínky i na lágry, i na sudeťáky, ale i na Čechy, a to i za války, nejenom po..., a nic moc, občas.:-/

5 1
možnosti
DD

Paní Ivano, to snad nemyslíte vážně?! To jako mají stejnou vinu napadení i okupanti? Češi napadli Německo a začali vraždit, popravovat tam obyvatelstvo?8-o

1 2
možnosti
AJ

Konrad Henlein 4. března 1941 ve svém projevu zpětněhodnotil činnost Sudetoněmecké strany následovně:

"Během několika let se sudetským Němcům podařilo ohrozit vnitřní stabilituČeskoslovenska tak zásadně a rozrušit jeho vnitřní poměry tak dokonale, že bylozralé pro likvidaci.

To vše se mohlo stát jen díky tomu, že všichni sudetští Němci se stalinárodními socialisty... Historie vynese jednoho dne svůj soud: Sudetští Němcivykonali věrně a dobrovolně svou povinnost."

http://www.fronta.cz/dotaz/volby-a-sudetonemecka-strana

Takže tolik k těm příběhům a bajkám ...

4 4
možnosti
JK

Hrozně se stydím, že jsem rozpoutala světovou válku. No vlastně, já tenkrát ještě nebyla na světě... Tak to se stydím, že ji rozpoutala moje maminka. No vlastně, ono jí bylo osm, když válka začala ... Tak to ji musela rozpoutat babička. Jako matka pěti dětí neměla nic lepšího na práci. :-P

Nebyli jsme to my, kdo rozpoutal II. světovou válku. Nebyli jsme to my, kdo založil vyhlazovací tábory. Nebyli to moji příbuzní, kdo se podílel na divokém odsunu občanů poraženého státu, který okupoval náš stát. Mám už plné zuby toho, jak se pomalu, ale jistě z okupantů a jejich pomocníků stávají hlavní oběti války. Nakonec vlastně píšete, že Zeman měl pravdu, když řekl, že odsun byl vlastně služba Němcům. Kdyby tu vaši Inge odsunuli, nezažívala by poválečné příkoří. Nebo naopak stejné či horší od těch svých krajanů, kteří byli v HJ aktivní, protože její rodina tu mohla zůstat, tedy moc aktivní nebyli.

3 5
možnosti
JF(

Jiné čekalo jiné peklo, koncentráky, stanné právo a vyvraždění celých rodin, i mnoho mých příbuzných to děsivě zasáhlo. A to nemluvím o židovských rodinách. Vytrhnout jeden příběh z válečného pekla, které Češi nezavinil ani náhodou, to je poněkud zrůdné. Takto můžete obhajovat kdykoliv cokoliv, válka vždy přináší obrovské utrpení, které je vždy na obou stranách. Ale my Češi jsme nezačali budovat Tisíciletou říši, netvořili jsme Norinberské zákony, nedělili jsme národy na ty vhodné jen do plynu, případně na selekci  a otrocké práce, nezačali jsme žádnou válku, nikoho jsme bez vyhlášení války nepřepadli. A že by se nám snad chtělo do Patagónie? Kdo seje vítr, sklízí bouři, to je asi vše, co k tomu mohu dodat. Snad jen to, že poražení mohli dopadnout mnohem a mnohem hůže, vítězové byli velmi velkorysí, ti na západě určitě. V plynu neskončil nikdo. Zjistěte si prosím, co udělali třeba mírumilovní Norove s Quislingy.

Právě takoví lidé, jako jste i Vy, stále otravují ovzduší pokusy s vyvoláváním pocitu viny u obětí, nakonec to i chápu, viz staré přísloví: „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!". Howgh.

5 5
možnosti
AJ

A ještě pro ujasnění historických reálií přikládám text projevu říšského protektora Reinharda Heydricha  o plánech na likvidaci českého národa z roku 2001

http://www.sds.cz/view.php?cisloclanku=2006052901

4 5
možnosti
AJ

A já zase chodím někdy v Praze za kamarádkou Kolínskou ulicí (Vinohrady), tam visí na domě mramorová deska na památku dvou manželů a jejich ročního a dvouletého dítěte, kteří byli za Heydrichiády odvlečeni na Pankrác a sťati sekerou. Ti nemohli napsat žádnou knížku a dát vám ji, prostě protože kvůli německému teroru nepřežili válku. I ta miminka!

Taky lidické děti vám nedají žádnou knížku, ani se nemohou zajet podívat na místa, která nacisté vypálili. Kdo někdy četl dopisy, které psaly malé děti před smrtí z koncentráku, tak ho musí bolet srdce.

Tak to si já myslím o osudu sudetských Němců, ti přežili a splnil se jim jejich sen  - nach Heim!Rv

7 5
možnosti
LH

Chcete říct, že ta devítiletá dívka a její rodiče mohli za jejich smrt?

2 2
možnosti