Oskar Schindler by se dnes dožil 105 let

Oskar Schindler, hlavní hrdina filmu Stevena Spielberga Schindlerův seznam, se narodil 28. dubna 1908 ve Svitavách/Zwittau. Narodil se v německé rodině pojišťovacího agenta. Nastoupil ve stejném povolání, občas se pokoušel podnikat, což se mu ale podařilo až po napadení Polska Německem v září 1939. Jako jeden ze zlatokopů, kteří se později stali majiteli továren, obchodů a firem vyvlastněných Židům, se vydal do Polska.

Oskar Schindler u stromu, který zasadil v Aleji spravedlivých v památníku Jad Vašem v Jeruzalémě.

V Krakově se mu podařilo získat za pomoci židovských peněz továrnu na nádobí. Dostával zakázky pro armádu, což mu umožnilo za pomoci vlivných přátel nejen dobře prosperovat, ale i zachránit stovky Židů od jisté smrti v plynových komorách vyhlazovacích táborů.

Schindler nebyl jednoznačně kladná postava. V roce 1935 vstoupil do Heinleinovy SdP a začal za peníze pracovat pro německou rozvědku Abwehr. V červenci 1938 byl odhalen a zatčen, ale po Mnichovu byl propuštěn. Po okupaci Československa vstoupil do NSDAP.

Předtím si v roce 1928 si vzal za ženu Emílii, která mu později pomáhala zachraňovat Židy. Jejich manželství zůstalo bezdětné, avšak ve Svitavách prý měl Schindler dvě nemanželské děti.

Po likvidaci krakovského gheta byli Židé násilně přemístěni do nového koncentračního tábora Plaszow poblíž Krakova. Velitelem zde byl sadista Amon Göth, ze kterého si Schindler udělal přítele a ten mu umožnil přesídlit asi 700 Židů do pobočného tábora u továrny. Na černém trhu pomáhal získávat nutné potraviny a oblečení pro své židovské dělníky. Kvůli tomu byl také dvakrát zatčen, ale ani jednou neskončil ve vězení.

Na podtim roku 1944, kdy se blížila Rudá armáda, přemístil Schindler výrobu do Brněnce v Sudetech. Zdejší taktéž zkonfiskovaná továrna židovským majitelům vyráběla protiletadlovou munici a zdejší tábor byl pobočkou koncentračního tábora Gross-Rosen.

Před obsazením Brněnce sovětskou armádou Schindler uprchl k Američanům. Obával se, že bude v poválečném Československu souzen. Jeho jméno se nikdy neobjevilo na seznamu válečných zločinců.

Ani po válce, kdy se usadil se ženou v Německu, se mu příliš nedařilo. V roce 1961 přijel poprvé do Izraele, kde se o něj ochotně postarali "jeho" Židé. Později emigroval do Argentiny. Jeho Źidé ho podporovali až do jeho smrti v roce 1974.

Je pohřben na římsko-katolickém hřbitově na hoře Sión v Jeruzalémě.

V Jeruzalémě také zasadil svůj strom v Aleji Spravedlivých v památníku Jad Vašem. V roce 1992 mu byl udělen s manželkou titul Spravedlivý mezi národy za záchranu téměř 1200 Židů. Tento titul je udělovám nežidům za záchranu židovského života, proto jej například neobdržel Nikolas Winton, který má židovské předky.

O Oskaru Schindlerovi se můžete dozvědět více v expozici v Městském muzeu a galerii Svitavy.

Podle informací pana Adolfa Ullmana, bývalého předsedy Sdružení Ackermann Gemeinde existuje v Německu doposud neprobádaný archiv s dokumenty o Schindlerovi, takže se ještě můžeme těšit na další zajímavé informace.

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 28.4.2013 22:10 | karma článku: 16,26 | přečteno: 716x