Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Očekávání diaspory versus jaká je realita

Cítím ohromnou hrdost, když vidím, co Izrael dosáhl. Ti, kdo kritizují chování Izraelců, neprožili existenciální výzvy, které Izraelci musí zažívat a řešit každý den již 70 let.
Výstava fotografií Lenka Hoffmannové v Těchobuzi

Jedna Kanaďanka, která v Izraeli několik let žila a považuje se za horlivou sionistku, se odtamtud právě vrátila z dovolené. K mému překvapení prohlásila, že je velmi zklamána tím, co tam zažila: "Velmi materialističtí, arogantní a agresivní a Tel Aviv je jen další velké město s vysokými budovami ..." nechala se unést kritikou.
Jiný člověk v reakci na článek o duální věrnosti, kterou Židé zažívají zároveň ke své vlasti a k Izraeli, řekl, že spolu s jeho přáteli americkými Židy pohrdá stranou Likud a Benjaminem Netanyahuem a nemůže s dobrým svědomím podporovat izraelské politické nebo vojenské akce.
Je potřeba se dívat na tyto věci úplně odlišně. Když byl můj kanadský kamarád před rokem v Izraeli, byl plný euforie. Vzpomněl si na padesátá a šedesátá léta, kdy jeho rodiče posílali každý měsíc balíky plné oblečení a sušených potravin příbuzným v Izraeli. Vzpomněl si na své návštěvy Izraele na konci šedesátých a sedmdesátých let, kdy v mošavu jeho strýce neexistovaly dlážděné cesty a v obchodě s potravinami měli velmi omezený výběr zboží s velmi vysokými cenami. Také si vzpomněl na pobyt v Izraeli během Jom Kippurské války, kdy byla země ve velkém ohrožení a kdy tolik jejích statečných mladých lidí přišlo o život, když bránili svou zemi. 
Prosperita, spokojenost a důvěra
Při své nedávné návštěvě Izraele viděl můj kamarád všude prosperitu, spokojenost a důvěru. 
Cítil ohromnou hrdost na úspěchy Izraele, které dosáhl za méně než půl století. Byl nadšený všemi těmi výškovými kancelářskými budovami špičkových technologických společností na horizontu. Byl pyšný na záchranu a postupné absorbování desetitisíců etiopských a jemenských Židů do Izraelské společnosti. Můj kamarád se dmul pýchou, když četl o významných příspěvcích Izraele v oblasti zdravotnictví, technologií, vědy a umění. Dojal ho pohled na Židy, kteří se modlili u Západní zdi ve sjednoceném Jeruzalémě. Byl nadšen jak Izrael vytváří a udržuje pevné vztahy s významnými mezinárodními hráči. A také, byl šťastný, že si Izraelci nyní mohou dovolit jezdit drahými auty a jezdit na exotické dovolené. 

Židé v diaspoře, kteří kritizují chování nebo vystupování Izraelců, neprožili deprivační a existenciální výzvy, kterým Izraelci museli odolávat více než 70 let existence země. To, co někteří považují za aroganci, považuji za zcela srozumitelný postoj daný tím, jakými sousedy jsou obklopeni a podmínkami, ve kterých žijí. Není těžké pochopit, proč se mnozí Izraelci chovají podrážděně a s malou trpělivostí ke svým bratrancům v diaspoře, kteří si myslí, že mohou Izraelcům kázat o jejich nedostatcích, aniž by měli tušení co to znamená žít v této zemi a v tomto regionu.
Existuje zde staré židovské podobenství o dvou mužích, kteří navštíví městečko daleko od jejich vesnice. Jeden z mužů je štědrý a laskavý, zatímco druhý je lakomý a nepřející. Po návratu domů se mužů ptají na dojmy z města, které právě navštívili. První muž se rozplývá nad nádherou toho města plného laskavých a pohostinných lidí. Druhý muž to město nenávidí včetně jeho sobeckých a nevlídných obyvatel. Někdy se očekávání sama naplní, ať jsou jakkoli nerealistická. 
Netanyahu byl zvolen v otevřené  a živoucí demokracii 
Co se týče těch, kteří znevažují Netanjahua a jeho pravicovou politiku chci upozornit, že předseda izraelské vlády byl zvolen v jedné z nejotevřenějších a živoucích demokracií na této planetě. Tohoto muže si Izraelci zvolili za svého vůdce a Židé žijící mimo Izrael by měli toto rozhodnutí respektovat. Ještě důležitější je, že Netanjahu si zaslouží velké uznání za prosperitu a bezpečnost nemající obdoby, které si Izraelci nyní užívají.  
Existují závažné otázky o bezúhonnosti předsedy vlády? Člověk by to bral smrtelně vážně, soudě podle každodenních útoků levicových médií a různých politicky motivovaných zájmových skupin v Izraeli, ale skutečností je, že doposud nebylo prokázáno žádné vážné obvinění proti Netanyahuovi. .
Upřímně řečeno, i kdyby bylo zjištěno, že Netanyahu obdržel od svých obdivovatelů doutníky a láhve s brandy, nemohu říci, že bych kvůli tomu nespala. Je mi jedno, s kým izraelský vůdce spí nebo od koho dostává nevýznamné dárky nebo co udělal či neudělal před 25 lety. Je mi to jedno, pokud izraelský představitel jedná vždy v nejlepším zájmu Izraele a pokud řídí události k dlouhodobé podpoře Izraele. V tomto ohledu byl premiér Netanjahu jedním z nejúspěšnějších vůdců Izraele. Mnohokrát v tomto roce se již setkal s Putinem či Trumpem, který stát se tímto může pochlubit, i když při jednáních jde o velmi závažné problémy v oblasti.

Také mě trápí,  že tolik Židů v diaspoře má silné negativní pocity ohledně politiky izraelské vlády, když nejsou informováni o všem, co stojí za určitým rozhodnutím. A přitom tito kritici nejsou v žádném případě vystaveni žádnému z možných následků jakéhokoli nesprávného rozhodnutí.

Také mě trápí, že místní spravovatelé židovských financí s nimi zacházejí jako by byly jejich majetkem. Je pro ně důležitější soustředit se na minulost, ze které plyne nejvíce příjmů. Mnoho mých nežidovských přátel mi říká, že to vypadá, jakoby tady žádní Židé nežili, nějak nejsou vidět a slyšet, přitom by měli na základě svých historických zkušeností jít s kůží na trh a mít vliv na dění ve společnosti. Jakoby se nás to, co se v České republice děje, netýkalo. Představitelé českých a moravských Židů se nevyjadřují téměř k ničemu, ani k tomu, co se bezprostředně dotýká zdejších Židů.  A pokud ano, české a moravské Židy reprezentují lidé, kteří se zapletli s minulým režimem.  
 

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 17.7.2018 7:28 | karma článku: 20,28 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Záchrana mláděte hrdličky

Léta vyváděly na bezu v sousední zahradě svá mláďata hrdličky. V zahradě je pes, který na ně nahoru nemůže, a tak byly chráněny před nebezpečím z mé a zahrady dalších sousedů v podobě akčních koček. Moje kočka je poměrně klidná.

28.5.2019 v 13:38 | Karma: 13,86 | Přečteno: 876x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Hoffmannová

Nemáme na sledování politiky čas

Evropské volby za námi, na Šumpersku ANO téměř 25 %, pak se umístilo SPD se 14 % a teprve se 13% Piráti. Je to ovšem pro Piráty úspěch, protože v Šumperku se nedostali v komunálkách do zastupitelstva.

27.5.2019 v 11:38 | Karma: 16,83 | Přečteno: 525x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Předvolební klání po Polsku - drželi jí při projevu kipu nad hlavou

Mám polské předky i zkušenost soužití s našimi polskými občany na Ostravsku. Také moc dobře vím, jak krutá a složitá je polská historie, což ovšem neomlouvá tamní excesy proti Židům a časté projevy antisemitismu.

22.5.2019 v 13:18 | Karma: 16,16 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Festival OPEN HOUSE Praha - parník Vyšehrad (fotoblog)

Již jubilejní 5.ročník festivalu OPEN HOUSE v Praze umožnil desetitisícům návštěvníků si prohlédnout objekty, které jinak nejsou veřejnosti přístupné. O víkendu 18. a 19. května bylo možno navštívit přes 80 míst.

20.5.2019 v 13:33 | Karma: 8,92 | Přečteno: 183x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vzpomeňme na těžce zkoušený Izrael při sledování finále Eurovize

Tak takto vypadá pole, které se ještě včera bělelo ke žni. Pole, o které se Izraelci starali pět měsíců, shořelo během pěti minut! Ptáte se proč? Protože z Pásma Gaza, které je odtud vzdáleno pouhé 3 až 4 kilometry, přiletěl balon

17.5.2019 v 11:52 | Karma: 31,18 | Přečteno: 730x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi