Obama zapěl slavnou píseň Amazing grace (Úžasná milost) na pohřbu zavražděného reverenda

Obamova oslavná řeč v Charlestonu je považována za jednu z nejemotivnějších během jeho prezidentství. Barack Obama v ní naléhal na Američany, aby odstranili symboly útlaku a rasismu.

Ve své emotivní řeči před několika tisíci truchlícími vzdal Obama hold devíti zastřeleným obětem v kostele a naléhal na Američany, aby využili tragédii jako mostu ke spojení ras.

Střelba minulý týden podnítila vášnivou debatu nad odkazem otroctví a jeho symboly poté, co byla uveřejněna fotka mladého vraha jak pózuje s vlajkou Konfederace na www stránce spolu s rasistickým prohlášením.

Politici a podnikatelé se distancují od této vlajky z doby občanské války severu proti otrokářskému jihu a požadují její odstranění z prostranství před parlamentem Jižní Karolíny. Obama nazval vlajku připomínkou systémového útlaku a rasistického porobení.

Příliš dlouho jsme byli slepí k bolesti, kterou tato vlajka vzbuzovala v mnoha našich spoluobčanech, řekl Obama v oslavné řeči během pohřbu reverenda Clementa Pinkneyho, 41, v kostele sv. Emanuela Africké metodistické episkopální církve.

Na závěr Obama začal zpívat hymnus Amazing grace z 18, století, který napsal bývalý obchodník s otroky poté, co konvertoval ke křesťanství, a který je často spojován s bojem za práva Afroameričanů. Byla to dojemná scéna prvního amerického černošského prezidenta, který doposud jen neochotně dával najevo své černošské dědictví.

Najednou byl na scéně sám a monotónně odříkával hymnus před ministranty ve fialových hávech, kteří se usmívali, povstali a připojili se k němu. Nakonec začaly hrát varhany a většinou afroameričtí přítomní, asi 5500 lidí, se připojili ke zpěvu. Poté, co hymnus skončil, Obama vykřikoval jména obětí charlstonského střelce do mikrofonu. Přítomní odpovídali za každým jménem Yes (ano). Kadence jeho řeči zněla spíše jako kázání, než projev.

Obamův zpěv začíná v čase 35.10 na videu:

https://www.youtube.com/watch?v=rRvBzzR5tdA

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 27.6.2015 17:11 | karma článku: 10,55 | přečteno: 407x