Obama v předvečer Roš Hašana navštívil švédskou synagogu

V souvislosti se syrskou krizí se americký prezident Barack Obama a předseda švédské vlády Fredrik Reinfeldt setkali ve stockholmské Velké synagoze s židovskými představiteli a s příbuznými Raoula Wallenberga, který zachránil během hlokaustu na 20 000 Židů.

Raul Wallenberg v červnu 1944

Raoul Wallenberg byl švédský diplomat sloužící na diplomatické misi v Budapešti, který riskoval život a vydal tisíce pasů a organizoval útočiště v domech pod švédskou ochranou. Ještě při deportacích z Budapešti v létě roku 1944 ze střech vagonů házel Židům v nich švédské pasy a "vytahoval" zejména děti z transportů.

Obama zdůraznil, že Wallenberg odmítl stát stranou a zapojil se do záchrany, čímž evokoval volání ve světě po zásahu v Sýrii, kde probíhá genocidní občanská válka.

Wallenbergova sestra Nina Lagergren poskytla Obamovi výklad k originálům dokumentům (pas, deník, rodinné fotografie), které patřily Wallenbergovi, a které teprve nedávno vydalo Rusko. Sověti po obsazení Maďarska Wallenberga zajali a umístili v Rusku do lágru, kde neznámo kdy zemřel.

Oba politici poté vstoupili na prosluněný dvůr synagogy, kde se nachází památník na více než 8000 švédských obětí holokaustu. Obama na něj podle židovského zvyku položil kamínek.

Židé na celém světě dnes slaví svátek Roš Hašana - nový židovský rok 5774. Začíná také desetidenní období vhledu do nitra a Židé si přejí dobrý, sladký nový rok a dobré zapsání do knihy života.

Tato Obamova návštěva je historicky jeho první ve Švédsku v jeho funkčním období. Švédové jej vítali okolo cesty z letiště a mávali mu z balkonů a oken kanceláří.

Ve stejné době oba tábory syrských imigrantů ve Švédsku - pro i proti Assadovi - na sebe pořvávali až je musela od sebe oddělit policie. V současnosti čeká ve Švédsku na azyl na 15 tisíc uprchlíků ze Sýrie.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vCYRM7KYJY4

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 5.9.2013 1:26 | karma článku: 9,39 | přečteno: 339x