Nezávislá televize proti vraždám ze cti na palestinských územích

V oblastech pod palestinskou správou, v Gaze a na Západním břehu Jordánu, bylo v loňském roce mužskými členy vlastní rodiny zavražděno nejméně 27 žen a dívek. Tyto "vraždy ze cti" jsou uplatňovány, pokud rodina usoudí, že žena nebo dívka měla nemanželský sex.

The Ma´an Network je nezávislá, nezisková mediální organizace, která pokrývá TV vysílání v Gaze a na Západním břehu. Sídlí v Betlémě a její regionální kanceláře se nachází v Ramallahu, Nablusu a Gaze.

Tato mediální společnost získala od britské vlády grant v hodnotě 4,43 milionů shekelů (730 000 dolarů) na programy o často tabuizovaných tématech, jako je zejména manželské sexuální násilí. Tento projekt má trvat 3 roky.

Tento program bude součástí multimediálního projektu, který iniciovala Ma´an Network. Ten by měl mezi Palestinci rozvířit debatu a prevenci zaměřenou na stále rozšířenější násilí vůči ženám a dívkám. Program doplní také workshopy zaměřené na prevenci násilí. Programu by se měli zúčastnit muži, ženy i děti. Náboženští a místní palestinští lídři budou přesvědčováni, aby se projektu aktivně zúčastnili.

Již byla vytvořena genderová skupina, která bude dohlížet na celý projekt. Je v ní novinář, právník a odborník na vzdělávání. Zakladatel a ředitel Ma´an Network Raed Othman hovoří o stále rozšířeném násilí na palestinských ženách. Násilí se netýká jen "vražd ze cti". Jedná se také o ekonomické, sociální a verbální násilí.

Zpráva o tomto problému, která byla vypracovaná na základě osmiletého sledování násilí na ženách v této oblasti hovoří o tom, že příčinou je hlavně přítomnost izraelských vojáků na palestinských územích. Palestinští přestavitelé také hovoří o vlivu tradic a kultury. 

Izrael je jediná demokracie v oblasti arabských států s téměř miliardou obyvatel. Každý v této zemi může svobodně vyznávat svou víru bez nebezpečí pronásledování. Nikdo zde nebyl uvězněn či stíhán pro svou víru.

Někdo prohlásí, vždyť je to jejich kultura, tradice, nechme je, ať si to postupně vyřeší. To se nás netýká. Nejen zmařený život, ale i život bez lidských práv každého člověka se nás týká. Mnoho muslimů z arabských zemí již desítky let žijí v USA a západní Evropě. Tam přenáší své náboženství, zvyky, tradice a kulturu a většinou nerespektují způsob života a zákony hostitelských zemí.

V desátém ročníku jedné školy v Brémách, kterou navštěvuje 80% zejména dětí z tureckých rodin, jsme diskutovali o tom, co budou po škole dělat. Učitel angličtiny doplnil diskuzi prohlášením, že věří, že budou žít jinak, než jejich rodiče na štědrých dávkách pro nezaměstnané.

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 3.1.2015 15:37 | karma článku: 18,83 | přečteno: 1321x