Největší šábesová večeře na světě v Berlíně

Během čtrnáctých European Maccabi Games v Berlíně proběhlo kromě sportovních soutěží mnoho doprovodných akcí. Maccabiáda je největším světovým setkáním Židů a úžasný zážitek.

Tým Maccabiády letos zorganizoval pokus o největší šabatovou večeři, který vyšel, a bude zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Za účast zaplatili 6200 liber.

Pokus se odehrál v pátek 31. července večer v obrovském sále největšího německého hotelu Estrel, kam se nakonec dostavilo 2322 účastníků Maccabiády z celého světa. Každý si mohl přivést jednoho hosta.

Do sálu se před večeří dostavil zástupce Guiness Records, sympatický Ind, který se po celou dobu pokusu mile usmíval. My dobrovolníci, kteří jsme nebyli součástí pokusu, jsme se stali Stewardy, kteří dohlíželi na svých maximálně 50 svěřenců.

?Po požehnání chale museli všichni během krátké doby obdržet jídlo a poté hodinu být přítomní s výjimkou odchodu na toaletu, což bylo přísně evidováno.

Také jídlo bylo vynikající. Přítomno bylo mnoho mladých servírek a číšníků, zřejmě z nějaké střední školy. Největším zážitkem se stala pro většinu čokoládová fontána, do které si stolující namáčeli kousky exotického ovoce. Také dezert kokosový krém karamel s mangem a krumble s lesním ovocem se jen rozplývaly na jazyku.

Všichni seděli u stolů po deseti a přesto, že byl vypracován přesný plán, kde bude která národní výprava sedět, u mnoha stolů seděl mišmaš lidí z celého světa. Rekord byl uznán a zapsán do Knihy rekordů, všichni jsme si oddechli.

Šábesový rekord Berlín

Plán rozmístění jednotlivých výprav z různých zemí

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 7.9.2015 7:32 | karma článku: 9,61 | přečteno: 462x