Nejsme součástí té anarchie, která se rozprostírá kolem nás, prohlásil Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý v reakci na lynčování dvou syrských povstalců, které izraelští zdravotníci s vojenským doprovodem vezli k ošetření v Izraeli. Představitelé Drůzú se od incidentu distancují.

Dav Drůzú v pondělí vytáhl dva zraněné syrské povstalce ze sanitky a umlátil jednoho k smrti, druhý bojuje v nemocnici o život. Dva izraelští zdravotníci byli také lehce zraněni.

Netanjahu dále prohlásil na konferenci v Tel Avivu: Nedovolíme nikomu, aby bral spravedlnost do vlastních rukou, ani aby se vměšoval do misí izraelské armády. Zjistíme ty, kteří vedli tento útok a spravedlnost se dostane ke slovu. Jsme národ, který vyznává právo, nejsme součástí anarchie, která se rozprostírá kolem nás.

Netanjahu také apeloval na představitele Drůzú, aby pomohli uklidnit situaci. Každý Drůz musí respektovat právo, vojáky IDF, a nesmí brát právo do vlastních rukou. O to žádám naše bratry Drůzy, to je, oč žádám všechny obyvatele Izraele, prohlásil dále Netanjahu.

Už podruhé během 24 hodin nespokojení Drůzové zaútočili na sanitku vezoucí zraněné Syřany k ošetření v Izraeli.

Lídři Drůzú v Izraeli se sešli v úterý ráno v Galileji. Původně bylo toto setkání plánováno jako klidné, určené ke studiu, ale kvůli nečekaným událostem se změnilo v něco jiného. Šejk Muafak Tarif, náboženský představitel komunity, popsal muže, kteří se podíleli na lynči jako malou skupinu, která nás nereprezentuje, to nejsou naše způsoby.

Další označil incident jako plánovaný, aby zatáhl izraelské Drůzy do syrské občanské války. Ministr obrany Izraele Moše Jaalon prohlásil: Včerejší útok na Golanských výšinách, který si vyžádal jednoho mrtvého a tři zraněné, včetně jednoho důstojníka a vojáka IDF (Izraelské armády), byl vážným incidentem, který bude co nejpřísněji potrestán.

Vrchní velitel IDF Gadi Eisenkot také hovořil o incidentu během krátkého setkání s velitelem Severní divize IDF, Avivem Kochavim: Je neobhajitelné, aby oběti válečných událostí byly napadány občany Izraele.

Drůzové žijící na izraelských Golanských výšinách, které Izrael v šestidenní válce v roce 1967 připojil k Izraeli, protoře odtud byli střílení izraelští rolníci pracující na polích, žádají představitele státu o pomoc pro jejich bratry žijící v Sýrii, které ohrožují bojovníci ISIS. Izrael již čtyři roky dodržuje politiku nevměšování do syrských záležitostí, a nechce toto pravidlo porušit. Izraelští představitelé však ujišťují solidární Drůzy, kteří rovněž dobrovolně slouží v izraelské armádě, že jakmile to bude potřeba, zasáhnou ve prospěch ohrožených.

Komunita Drůzú na Golanských výšinách na vlastní oči sleduje přes hranici situaci kolem vesnic s jejich bratry v Sýrii a obává se nejhoršího.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 25.6.2015 10:16 | karma článku: 20,51 | přečteno: 507x