Na památku těch, kteří zde byli zastřeleni a vhozeni do vln Dunaje.

Jejich krev zbarvila vodu do ruda. Během řádění strany Šípových křížů a deportací jen v letních měsících roku 1944 bylo zavražděno přes 400 tisíc maďarských Židů. Juraj napsal: "Priatelia, väčšina z Vás vyrastala ako ja, bez starých rodičov, bez láskavého pohladenia početných tiet a strýkov a preto spomínajme v tento deň a povedzme kadish, alebo El male rachamim."

Památník Židům, kteří zde byli zastřeleni a vhozeni do Dunaje v letech 1944 až 1945, Budapešť. Jejich krev zbarvila řeku do ruda.Zuzana Wirthová

Mezinárodní den památky obětí holocaustu připadá na 27. ledna. Byl vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů 1. listopadu 2005 na jeho 42. plenárním zasedání. Tento den má připomínat utrpení přibližně šesti milionů židovských obětí, 2 milionů Romů, 15 tisíc homosexuálů a milionů dalších nevinných obětí v době Holocaustu za druhé světové války. Datum 27. ledna bylo vybráno záměrně, jelikož 27. ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka).

 

Ukrajinští Židé kvůli násilí, které otřásá celou zemí, byli nuceni zrušit dnešní připomínku Dne holokaustu, která se týká také 2,5 milionů umučených ukrajinských Židů. V současnosti jich žije v zemi jen několik desítek procent. V kyjevské synagoze Brodsky se Židé shromáždí a pronesou modlitbu Kadiš za zemřelé.

 

 

 

Přejme si, aby se hrůzy holokaustu nikdy neopakovaly.

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 27.1.2014 13:53 | karma článku: 21,33 | přečteno: 1245x