Můj švagr má bagr

zpívá Ivan Mládek. Můj švagr nemá bagr, a protože mě baví technika, využiji každé příležitosti k jejímu obdivování. Tedy pokud ta technika slouží dobré věci a ne k ničení a devastaci zejména přírody.

V šumperských Smetanových sadech probíhá tzv. revitalizace, kterou většina Šumperáků nelibě nese. Už zmizely staré rozložité stromy, listnáče i jehličnany, v jejichž stínu bylo příjemné posedět. Místo nich byly vysázeny jen okrasné růžově kvetoucí kaštany. Vypadají nádherně zejména v době květu, jenže kaštanová monokultura působí poněkud fádně.

Město vymýšlí, co s letitým altánem s vysokou betonovou podestou, jehož odstranění bude nákladnější, než případná podpora jeho komerčního využití. Každodenní cestu z města či večerní procházku by bylo příjemné spojit s posezením třeba u kávy či sklenky dobrého vína v altánkové kavárně mezi parkovou zelení. Jaká oáza klidu v dnešním neklidném a uspěchaném světě. 

Šumperku patří vskutku právem přídomek "město zeleně". Je proto potřeba o zelené plochy a zákoutí ve městě a okolí řádně pečovat.

Smetanovými sady protéká Bratrušovský potok a zejména na jaře dodává místu život, zvláště pak "šňůrky" malých kachniček vinoucí se za kačenou na vodě, které jsou vděčné za drobky od nadšených dětí. 

Oba břehy potoka zpevňuje dřevěná kulatina, která tam působí nenásilně. Trouchnivějící kůly padaly už delší dobu do potoka a místo nevypadalo vůbec pěkně. Tudíž se bagr chopil díla. Jedna část břehu je již vyspravena a výměna kůlů postupně pokračuje.

Bagr vybagruje zeminu okolo potoka a vytvoří prostor pro kůly nové. Po jejich instalaci se terém upraví a bagr se posune dále podél břehu.

Hned u parku se pracuje na rozšíření kapacity mateřské školy s romantickým názvem Pohádka. Školek je všeobecně nedostatek a je čím dál těžší pro maminky, které po mateřské nastupují do zaměstnání, najít pro dítě místo ve vhodné a levné školce.

Dříve u školky stála staticky narušená tělocvična. Ta byla zbořena a bude zde vybudován nový pavilon pro 20 dětí. Zároveň bude upraven i stávající objekt školky. Je nutno propojit obě budovy a vybudovat bezbariérový přístup do objektu. Vznikne nová třída pro předškoláky a 2,5 nového prcovního místa.

Jak mě informoval s vážnou tváří syn mých sousedů, do školky teď nechodí kvůli rekonstrukci a na plotě je tam umístěná tabule, kde zjistím, jak bude jeho nová školka prý už na konci prázdnin vypadat. 

Celý projekt je spolufinancován EU - Evropským fondem pro reginální rozvoj v rámci Regionálního operačního programu Střední Morava.

Jelikož mateřská škola stojí těsně u Bratrušovského potoka, je vedle nového objektu zabudováno v zemi speciální zařízení odvádějící vlhkost.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 26.7.2013 15:30 | karma článku: 12,01 | přečteno: 913x