Můj kamarád Jostein

Jostein dnes podstoupí operaci srdce v Izraeli. V posledních dnech posílal fotky ze Samarie a z nemocnice, kde bude operován. Komentuje fotky se svou typickou tolerancí. Zdůrazňuje smíšené osazenstvo nemocnice, které se stará o Araby, Židy či křesťany se stejnou péčí.

Naše kamarádství se datuje od pobytu na dobrovolnickém programu Sar-El v izraelské armádě v roce 2011. Ve skupině Holanďanů, Norů a Němců jsem byla jediná Češka. Do anglicky mluvící skupiny jsem se přihlásila kvůli třítýdenní anglické konverzaci.

Naše skupina trávila pracovní část na vojenské základně v Negevské poušti u města Beer Sheva. Součástí programu byly dva výlety, jeden celodenní, a jeden půldenní. Navštívili jsme město Sderot u Pásma Gazy, a tam se seznámili se sídlem David Magen Adom (izraelské záchranné služby Červená Davidova hvězda). Vyzkoušeli si společně útěk před raketou do betonové autobusové zastávky, coby krytu. Poté jsme dováděli u Mrtvého moře. Na kratším výletu jsme poznali kibuc, ve kterém na penzi žil první izraelský ministerský předseda Ben Gurion.

Jostein tehdy již navštívil Izrael po několikáté, já poprvé. Rodina mu pobyt na dobrovolnické programu darovala k 50. narozeninám. Jostein tehdy pracoval jako režisér a kameraman pro Television Norge. Měl a má v Izraeli spoustu přátel i na nejvyšších místech.

S Josteinem a ostatními členy naši malé dobrovolnické skupiny jsme stále v kontaktu na Facebooku. Mladí už založili rodiny, oženili se, starší už mají vnoučátka, Jostein svou první vnučku.

Krátce po skončení pobytu v Izraeli posílal Jostein fotky z různých humanitárních misí v Moldávii atd. Později se stal kazatelem, a účastní se aktivit v kongregacích pro posílení přátelství Afriky s Izraelem. Dnes bude operován. Přeji ti Josteine brzké uzdravení, a těším se na tvé další fotky a zážitky pro dobro lidí.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 22.2.2015 9:23 | karma článku: 16,76 | přečteno: 476x