Možná už je čas psát nejen o odhalených ňadrech a klínech

Rabín z Izraele píše 9. července: Během noci bylo zadrženo 8 hledaných teroristů. Mezi zadrženými je i jeden z Abú Dys, který byl propuštěn v rámci výměny za uneseného Šalita před čtyřmi lety.  

Tito teroristé jsou zodpovědní za vrhání zápalných lahví a bomb na bezpečnostní síly. Při jejich zatýkání byly bezpečnostní síly napadeny masivním házením kamenů, což poškodilo obrněné vozidlo.

Na autobus číslo 160 byli házeny kameny.

Byli zadrženi dva obyvatelé obce Nachalin kvůli poškozování bezpečnostní zdi a dalších bezpečnostních zařízení.

U bezpečnostního přechodu Ras Bido u Jeruzaléma byl zavčas spatřen 17 letý podezřelý mladík. Neuposlechl výzev a nadále se snažil přiblížit k vojákům a teprve po před nabitými zbraněmi zahodil nůž, kterým je chtěl napadnout.

Izraelem otřásá nový bezpečnostní skandál. Před témeř rokem vstoupil do pásma Gazy (přelezl bezpečnostní plot) etiopský Žid Avraham Mangisto. Poté byl Hamasem vrácen zpět do Izraele. Při druhém pokusu o přelezení plotu byl unesen a dodnes je vězněn hnutím Hamas. Jedná se o něj a dalšího Jisroelce, z beduínské komunit- Zveřejněná navrávka usvědčuje premiéra, že se snažil přinutit rodinu unešeného k mlčení, jedná se o další útisk etiopské komunity a další zločin hnutí Hamas, o němž se dovídáme, nyní sílí tlak na jejich propuštění, .

Pátek 10. 7.:
Díky zvýšené bezpečnostní pozornosti se podařilo chytit pašeráka, který se ze Sinaje pokoušel propašovat 25 kilo hašiše. Výnosy z obchodu s drogami jsou často zdrojem příjmů na podporu teroristických organizací v oblasti.

Egypt požádal USA o detektory, kterými by mohl kontrolovat své vnější hranice a též hranice se Sinajem, kde pokračuje egyptská ofenzíva proti ISIS bez rozhodujícího úderu. Egyptské armádě se daří pouze držet v provozu hlavní silnici, aniž by ovládala zbytek poloostrova. Detektory a američtí logisté tak mají zamezit neustálemu přísunu teroristů z ISIS na bojiště. Návrh na poskytnutí techniky ve výši 100 milionu dolarů byl již předložen kongresu. Podobný systém již chrání Suezský průplav a před dvěma lety zabránil raketovému útoku proti tam plujícím lodím.

Problémem je že na rozdíl od oblasti průplavu Egypt nemá a ani není schopen na Sinaji držet dostatečné jednotky, které by mohly na případné varování odpovědět. Podobný plot chce na své harnici postavit Tunisko a chránit tak své hranice s Lybií proti přechodu teroristů.

Pokračuje také stavba podobného plotu mezi Izraelem a Jordánskem, jenž má také zabránit přechodu teroristů. ISIS jak známo ovládá značné části Iráku, jeho jednotky působí ve velké části bývalé Sýrie, působí však také na Sinaji a mají pevné body v Jordánsku. Další jednotky pak působí v Lýbii nyní ne již pouze u hranic s Egyptem ale až k městu Bengází, zaujímají nové pozice v Tunisku a v Alžíru. Pásmo,   po kterém se jednotky těchto teroristů pohybují, zabírá na 4000 kilometrů.

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 12.7.2015 7:35 | karma článku: 23,92 | přečteno: 2203x