Mezuza z Arabské čtvrti Jeruzaléma, ti milí obchodníci křičeli na matku s dětmi ať zemře

Před čtyřmi lety jsem strávila 3 týdny jako dobrovolnice v programu Sar-El v Izraeli. Pracovala jsem na komunikační vojenské základně u města Beer Sheva v centru Negevské pouště.

Navštívili jsme v rámci programu Mrtvé moře, kibuc Boker Tov, ve kterém žil na odpočinku první izraelský ministerský předseda Ben Gurion, hroby jeho a jeho ženy nad vádí (vyschlé koryto) řeky Zin. V rámci jednoho výletu jsme navštívili město Sderot u hranice s Gazou. Měli jsme možnost si prohlédnout tamní sídlo záchranné služby David Magen Adom a policejní stanici. Viděli jsme školu zakrytou betonovou střechou proti raketám a autobusovou zastávku coby betonový kryt, který jsme si také vyzkoušeli. Během několika vteřin jsme tam doběhli a namačkali se v malém zpevněném prostoru.

Jeden víkend jsem strávila v hostelu Beit Oded programu Sar-El u mořské pláže v Tel Avivu, druhý v Jeruzalémě ve vojenské ubytovně. Jeruzalém mě okouzlil, navštívila jsem Západní zeď v předvečer šabatu. Cesta k Západní zdi vede Arabskou čtvrtí, kde jsem si koupila mezuzu z olivového dřeva s malou plechovou olivovou snítkou na ní připevněnou. Stejnou cestou kráčeli také manželé Aharon a Adelle Banita - Bennett se dvěma kočárky, aby oslavili konec jednoho z podzimních židovských svátků.

Během návratu od Západní zdi je u Lví brány napadl terorista s nožem. V obavě z útoku přidali do kroku, ale terorista vyběhl z jednoho obchůdku a začal bodat Aharona. Ten byl silný a začal s ním bojovat, udeřil jej do tváře. Útočník v tu chvíli začal bodat Banitu, a opět jejího manžela. Banita se také pokusila bránit, chtěla útočníkovi vzít nůž, ale nepodařilo se jí to.

Přihlížející palestinští mladíci na dění reagovali smíchem a uráželi ženu, která volala o pomoc. Jeden jí dal facku, druhý se jí smál do tváře a řekl: Padni a zemři, když mu řekla, že mu dá milion šekelů, když jí pomůže se odtud dostat s jejími dvěma malými dětmi. Všichni okolo viděli, že mají dva kočárky, křičela, aby jí pomohli, ale všichni okolostojící palestinští obchodníci na ni jen plivali.

Banita utíkala několik desítek metrů s nožem v rameni, krvácející. Arabové, kteří ji viděli, tleskali a smáli se, a pokřikovali na ni, že doufají, že brzy zemře. Cítila se už slabá ze ztráty krve, pokusila se zachytit jednoho z okolostojících mužů, ale ten ji setřásl, kopl do ní a řekl: Zemři.

Zraněná a krvácející téměř ztrácející vědomí, sebrala poslední zbytky sil a doběhla k nedaleko hlídkujícím policistům. Mezitím byl pobodán také další muž, 41letý vojenský rabín Nehemia Lavia, obyvatel Starého Města, který když slyšel výkřiky, přispěchal na pomoc. Zaplatil životem za to, že zachránil její děti.

Vdovu navštívil v nemocnici premiér Netanjahu, který prohlásil, že Arabové, kteří neposkytli pomoc, budou potrestáni. Celý prostor je sledován kamerami, takže nebude problém útočníky i přihlížející identifikovat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 8.10.2015 14:30 | karma článku: 34,66 | přečteno: 1355x