Litoval, že nestihl zlikvidovat více Židů - před 53 lety popravený Eichmann

V době, kdy diplomat švédského velvyslanectví v Budapešti Raoul Wallenberg v ohrožení života skákal po střechách dobytčáků s deportovanými Židy a házel jim na poslední chvíli švédské pasy...  

...standartenführer Adolf Eichmann sháněl další vagony, aby do Osvětimi stihl dopravit co nejvíce Židů, než skončí válka. Byl to velký problém, neboť ty vagony pak chyběly na frontě, která si žádala více zbraní, potravin a bojeschopných a bojechtivých osob.

Eichmann

Eichmann při procesu v Jeruzalémě

Vždyť přece v Osvětimi byly vybudovány nové rampy, baráky a plynové komory. Všichni pro Německo volní Židé z Evropy už přece vyletěli komínem nebo otročili v lágrech, pro koho tedy?

Pro maďarské Židy. Ti byli po vstupu německých vojsk po rezignaci admirála Horthyho na jaře 1944 zahrnuti do mašinérie transportů. Každý den byly vypravovány vlaky s desetitisíci předurčenými ke zplynování v Osvětimi či hrůzné smrti při otrocké práci. Během léta 1944 bylo zavražděno téměř 500 tisíc maďarských Židů včetně těch, kteří žili na územích na začátku války zabraných Maďarskem.

Eichmann to měl všechno pod palcem. Po zastavení transportů alespoň nařídil v listopadu 1944 hnát Židy v pochodech smrti do Rakouska a Německa.

Když se blížila Rudá armáda, skrýval se hlavní režisér a iniciátor holokaustu v Alpách. Pod falešnou identitou jej zatkla americká hlídka. Jako řadovému členu SS se mu podařilo uprchnout z internačního tábora a dostat se na falešný pas do Argentiny, kam tajně přestěhoval i svou rodinu.

V civilním životě se mu moc nedařilo. Byl vyhozen z práce, poté choval králíky. Později jej vypátral lovec válečných zločinců Simon Wiesenthal a Mossad jej unesl do Izraele, kde byl po soudním procesu odsouzen k smrti. Jako jediný člověk, nad kterým kdy byl vykonán trest smrti v Izraeli, byl oběšen v Tel-Avivu ve věznici Ramla před půlnocí 31. května 1962. Jeho popel byl vysypán do mezinárodních vod Středozemního moře.

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 31.5.2015 11:14 | karma článku: 15,99 | přečteno: 444x