Křišťálová noc

Dnes v noci si připomeneme 74. výročí pogromu na Židy v Německu, který dostal název po rozbitém skle synagog, židovských obchodů a oken židovských domácností. Sklo tehdy leželo na ulicích měst a míst v Německu, Rakousku a Sudetech. Během pogromu bylo zabito nejméně 100 Židů a 30 tisíc bylo odvlečeno do koncentračních táborů. 

Herschel Grynszpan

Záminkou k tomuto hrůznému pogromu byl atentán, který provedl sedmnáctiletý mladík Herschel Grynszpan na německém velvyslanectví v Paříži. Mladík z německé židovské rodiny polského původu zastřelil 7. listopadu 1938 německého legačního tajemníka Ernsta Eduarda von Ratha  v domění, že se jedná o velvyslance. Von Rath zemřel na následky zranění 9. listopadu 1938, což využil ministr propagandy Goebbels k rozpoutání vlny násilí.

Herschel Grynszpan se narodil 28. března 1921 v Hannoveru. Jeho otec byl dobře prosperující krejčí. Studoval poté v Ješivě ve Frankfurtu nad Mohanem. Vrátil se domů v době, když požádal o vystěhování do Palestiny, což mu bylo kvůli nízkému věku zamítnuto.V září 1936 odešel do Paříže k rodině svého strýce. 

V době, kdy Evropou putovaly tisíce uprchlíků před nacismem, překročil ilegálně francouzské hranice. Nemohl žádat o vstupní vízum, protože neměl práci ani finanční podporu. Po dvou letech v Paříži mu vypršela platnost polského pasu a také povolení k pobytu v Německu.

V té době také plně postihly jeho rodinu v Německu Norimberské zákony včetně ztráty občanských práv a majetku.

Koncem roku 1938 byli Grynszpanovi spolu s dalšími 12ti tisíci polskými Židy uvězněni, zbaveni majetku a hromadně dopraveni vlakem k polským hranicím. Poté museli pěšky ujít několik kilometrů do pohraničního města Zbaszyn.

Rodina Grynszpanových poslala Herschelovi  začátkem listopadu 1938 zprávu o jejich osudu s prosbou o záchranu. Herschel v reakci na perzekuci své rodiny spáchal atentát. Po jeho zatčení plánovali nacisté uskutečnit disciplinární proces. Americká zpravodajka v Německu Dorothy Thompson, která byla později vyhoštěna, informovala o atentátu a zvěrstvech během Křišťálové noci miliony posluchačů rádia NBC, což vedlo k vlně sympatií s atentátníkem. Fondu na obranu novinářů se podařilo vybrat 40 tisíc dolarů a angažovat úspěšného evropského obhájce Vincenta de Moro-Giafferio.

Herschel byl zřejmě zabit Gestapem ke konci války.

Během Křišťálové noci byly vypáleny synagogy, zničeny a rozkradeny obchody a živnosti Židů včetně domácností a soukromého majetku. Na události Křišťálové noci se nevztahovaly pojistné smlouvy a Židé museli zaplatit obrovskou částku jednu miliardu německých marek jako pokutu za způsobený nepořádek. Tato suma byla desetinou příjmů německé státní pokladny v roce 1938. Pomohla Německu odvrátit bankrot, udržet tak Hitlera u moci a umožnila mu rozpoutat válku.

V Německu byly vypáleny všechny snagogy. Ve Vídni byla například zachována jen jedna, secesní synagoga, protože se nachází v zastavěné části a byly obavy, že oheň zachvátí okolní domy. Po vyplenění interiérů synagog byly některé využívány např. jako tržnice, což se týká synagogy v Krnově, která se v současné době opravuje.

Na fotografiích jsou některé odkryté malby a nápis nad svatostánkem, který v překladu zní: Od východu slunce až na západ chváleno buď jméno Hospodina. Poprvé text Žalmu přeložil Achab Haidler

Velké synagogy byly vypáleny ihned po vstupu německých vojsk do Českých zemí 15. března 1939.

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 9.11.2012 8:00 | karma článku: 27,15 | přečteno: 3880x