Královna Alžběta II. navštíví peklo na zemi - koncentrační tábor Bergen Belsen

Britská vojska našla 15. dubna 1945 v koncentračním táboře Bergen Belsen hromady zapáchajících mrtvol a polomrtvá těla ponechaná o hladu a bez vody. Toto strašné místo navštíví během své návštěvy Německa britská královna Alžběta.

Nedávno při oslavách 70. výročí osvobození koncentračního tábora Bergen Belsen navštívila a poklonila se všem obětem i přeživším nelidské zacházení německá kancléřka Angela Merkelová. Také britská královna se svým manželem vykoná osobní návštěvu na tomto místě.

Setká se se skupinkou těch, kteří přežili a ještě žijí, a těch, kteří tábor osvobodili. Předtím, než Rudá armáda v lednu 1945 osvobodila koncentrační tábor v Osvětimi, vyhnali Němci desetitisíce vězňů na pochody smrti a otevřenými nákladními vlaky bez jídla a pití na ještě neosvobozená území přepravili vězně na otrocké práce.

V otevřených vagonech polomrtví vězni hrnuli mrtvá těla před sebe, aby se bránili ledovému větru a  zimě. Tisíce jich během nelidského putování pod neustálou hrozbou smrti zemřely či byli zabiti či umučeni.

Ze statisíců otroků v táboře Bergen Belsen a jeho pobočkách přežilo jen několik tisíc osob. Britové donutili německé stráže a "zdravotní" personál k "úklidu" tábora a ošetření přeživších. Někteří z nich byli posláni do Norska a Švédska k regeneraci, aby se zotavili z dlouhotrvajícího hladovění a otrocké práce.

Bergen Belsen

Ženy, které se dočkaly osvobození, stojí frontu na chleba . Mnozí zemřeli ještě po osvobození na následky tyfu, hladu a podvýživy (Wikipedie)

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 25.6.2015 9:18 | karma článku: 15,46 | přečteno: 1017x