Kniha Řešení židovské otázky, jako dort s vepřovými květy.

Slovensko se konečně dočkalo učebnice, která podává pravdivé informace o průběhu likvidace Židů ve fašistickém Slovenském štátě. Křest proběhl na Gymnáziu Milana Rastislava Štefánika v Trenčíně. Symbolicky byla vybrána škola, která je historickým pamětníkem velmi smutných událostí té doby.

Masovo-zeleninový, tedy slaný dort ve tvaru knihy s názvem Řešení židovské otázky, s vepřovými květy.

Na vydání knihy s celým názvem Řešení židovské otázky na Slovensku v letech 1938 až 1945 se finančně podílelo ministerstvo školství a Občanské sdružení EDAH ve spolupráci se Slovenským národním muzeem a Muzeem židovské kultury v Bratislavě.

Kniha kromě učebních textů obsahuje také bohatý obrazový materiál a výpovědi přímých účastníků historických událostí. Kniha má sloužit učitelům jako doplňkový učební text pro vyučování o holokaustu v hodinách dějepisu.

Příslušníci židovské komunity na Slovensku považují vznik této knihy za velmi dobrý počin. Žáci na základních a středních školách se již nebudou učit tuto doposud rozporuplnou součást slovenských dějin z antisemitských učebnic profesorů Ďurici a Vnuka, které byly v minulosti také financovány Ministerstvem školství.

Doufejme, že spolu s první učebnicí tohoto druhu dojde na Slovensku k pravdivému vypořádání s obdobím, ve kterém Slovenský štát nejprve arizoval veškerý židovský majetek a poté zorganizoval deportace 2/3 svých Židů na východ, tedy cca 66 tisíc osob, z nichž jen asi 500 přežilo hrůzy koncentračních a vyhlazovacích táborů.

Jako jediná země na světě dokázala vyřešit sama židovskou otázku. Za každého Žida zaplatila Říši 500 marek z majetku arizovaného Židům, kteří po překročení hranice státu v dobytčácích ztratili slovenské občanství.

Deportace v roce 1942 byly postupně zastaveny a obnoveny až na podzim 1944 se vstupem německých vojsk na Slovensko v době Slovenského národního povstání.

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 16.4.2014 19:52 | karma článku: 22,22 | přečteno: 1404x