Khorikos - New York

V loštické synagoze se včera večer konal koncert smíšeného pěveckého a capellového sboru v rámci jeho červnového turné po České republice. Sbor Khorikos z New Yorku vede Jesse Mark Peckham, jeden z nejuznávanějších dirigentů své generace. V osmnácti letech byl pozván do České republiky, kde postupně dirigoval také několik českých filharmonických orchestrů.

Pod jeho vedením se Khorikos, který založil v roce 2005, během krátké doby stal premiérovým souborem, který pravidelně koncertuje nejen v New Yorku, ale též u nás a v Německu.

V květnu sbor uvedl v Českém centru v New Yorku ve světové premiéře operu Král Lávra skladatele Jana Jiráska. Koncem června vystoupí na festivalu Smetanova Litomyšl. Skladatel Jan Jirásek je autorem hudby k filmu Kytice.

V loštické synagoze zazněla na úvod maďarská píseň rodáka ze slovenské Galanty, Zoltána Kodálye, Esti dal (Večerní píseň). Poté skladby Benjamina Brittena a Mortena Lauridsona a Samuela Barbera.

V Misa Propria skladatele Jana Jiráska nadchnul publikum ve střední části Gloria  mužský recitativ na téma "miserere". Ve skladbě Edvarda Griega Jesus Christus er opfaren zazpíval sólo přesvědčivý Garrett Philbin.

Khorikos má samozřejmě v repertoáru také skladby snad nejlepšího amerického skladatele Erica Whitacrea. Jeho skladbu Alleluia energicky a velmi emotivně dirigoval Justin Ballard. Poslední píseň When David Heard byla důstojným zakončením koncertu.

Koncert zahájil a sbor ve zrekonstruované synagoze přivítal vedoucí představitel Sdružení respekt a tolerance pan Luděk Štipl. Zdůraznil zásluhu pana doktora Daniela z Kalifornie na tom, že Khorikos mohli letos ve městě přivítat v rámci XVIII. Loštických slavností hudby a tvarůžků. Ty se konají od 27. do 30. června 2013 a všichni se zde mohou pobavit na dalších akcích a navštívit Muzeum a prodejnu tvarůžků a Tvarůžkovu cukrárnu. Dobrou chuť.

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 28.6.2013 7:37 | karma článku: 7,43 | přečteno: 291x