Kávu do 15 let nepodáváme, ale můžeme to dát na maminku, že

RegioJet zastaví v České Třebové. Do kupé přistoupí maminka s dcerou, na první pohled sestry. Maminka vytáhne z tašky zdravotnická skripta a začne studovat. Dcera se rozhlíží, u stevardky si objedná časopis Forbes. To existuje?

Následuje další kolo, maminka objednává kapučíno, dcera latté. Stevardka se zarazí a bleskově reaguje: Kávu do 15 let nepodáváme, ale můžu ji přinést na maminku, že.

Maminka neprotestuje, takže se dcera po chvíli dočká své kávy. Spolucestující zapřemýšlí, podle jakého předpisu, přestože s tímto pravidlem souhlasí, se pod 15 let nepodává káva. A ejhle, tohle pravidlo v novém Školském zákoně zakáže ve školních automatech nejen kávu, ale i nezdravé potraviny. Bezva nápad, pokud si tyhle věci žáci nepřinesou z domu, či nekoupí v obchodě cestou do školy. Zákaz se týká rovněž lákavě barevných a přeslazených limonád, které barví dětem pusinky.

Jeden lajdák vylil fialovou limonádu na umakartovou lavici, a protože se mu nechtělo uklízet, otočil ve třídě na konci hodiny židli na mokrou skvrnu. Je neuvěřitelné, kterak se limča přes víkend vpila do umakartu, nevratně. Skvrna v žádném případě nešla odstranit, a svítí tam dodnes. Copak asi ta lahodná a krásně barevná limča provádí v našich žaloudcích? Jistě nic dobrého, ale když tak moc chutná.

Stejné je to se zakazovanou kávou, čímž ovšem utrpí i dospělí, kteří si o svém zdraví rozhodují sami, a jsou na to patřičně hrdi. "Na něco umřít musím", obvykle podotknou.

Káva a káva. Pravá, čerstvě uvařená, proč ne. Ta chemická, instantní, která zanechává na jazyku pachuť, je cosi úplně jiného. Ochucovadla z ní dělají lahůdku za přiměřený peníz, jenže co na to lidské zdraví?

Ať si dospělí ničí imunitu, když je jim libo, ale nedovolme ničit zdraví mladých, naší budoucnosti a záruky setrvalého čerpání důchodů.

pro naše zákonodárce je velký problém oddělit v zákoně základní a střední, či vyšší odborné školství. Snad se jim to brzy podaří, a zákon bude plnit svůj účel, zlepšení zdravotního stavu mladých.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 23.2.2015 20:16 | karma článku: 10,15 | přečteno: 1237x