Jsme jen krok od holokaustu...

...říká slovenský herec Andy Hryc, židovský kápo ve filmu Colette, který byl natočen podle stejnojmenného románu Arnošta Lustiga. Prohlásil to v době, kdy v Banské Bystrici úřaduje nový župan, lídr Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba, v minulosti vůdce strany Slovenská pospolitost, která byla zakázána a dnes je občanským sdružením. Ve druhém kole župních voleb získal 55,5% hlasů.

Lenka Hoffmannová

Marian Kotleba byl v minulosti několikrát trestně stíhán. Při setkání oslavujícím 70. výročí založení Slovenského štátu, které se konalo v Bratislavě, Marian Kotleba v projevu řekl: "vyskúšajme si teraz demokraciu v praxi" a zakřičel "Na stráž!". Poté byl zatčen.

Slovenský štát byl loutkovým režimem nacistického Německa, který vlastními silami odtransportoval Židy na východ, zbavil je majetku, základních lidských práv, a za každého z nich zaplatil Němcům 500 říšských marek z majetku, který byl Židům arizován, rozuměj vyvlastněn, včetně osobních věcí.

Slovenský herec Andrej Hryc navštívil několik koncentračních táborů a seznámil se s dokumenty o holokaustu, a tehdy přehodnotil své životní priority. Říká, že prožil bouřlivý život, a když byl v koncích, představil si situaci lidí v koncentračních táborech. Tehdy si uvědomil, že jakýkoli problém je ve srovnání s jejich situací jen vesnická zábava. Říká, že své osobní tragédie, včetně smrti syna, přežil jen díky tomu.

O své roli kápa Fritze ve filmu Colette, o lásce v koncentračním táboře, říká: "Kápo Fritz byl jen vězeň s určitou pravomocí, kterou musel uplatňovat. Kdyby se nepodřídil, zabíjí ho také."

Producentsky se na natáčení filmu Colette podílela jeho dcera Wanda Adamik Hrycová. Nejsilněji na něj zapůsobil zážitek, kdy jeho dcera tři dny po porodu běhala s malým synem v náručí po dekoracích osvětimského koncentračního tábora na pražském Barrandově. "Co silnějšího jsem mohl při natáčení zažít?" ptá se herec. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 19.1.2014 12:31 | karma článku: 14,80 | přečteno: 755x