Jeden víkend na Blízkém východě

Dnes ráno se objevil na mém Facebooku vzkaz od kamarádky z Tel Avivu: „Co bude???? Od vcera padaju na nase uzemia qasamim (rakety). Jihad na juhu je "velmi usilovny". Zatímco my si užíváme klidný víkend a ze svých polstrovaných pohodlných křesel sledujeme dění na olympiádě a hašteření v Ostravě - Přívoze, většina obyvatel naší planety se bojí o život svůj a svých blízkých.

Včera muslimští teroristé na Sinajském poloostrově poblíž egyptsko-izraelského hraničního přechodu Keren Hashalom zavraždili 20 egyptských policistů a s dvěma ukořistěnými obrněnými vozidly chtěli proniknout do Izraele. Sinaj hlídají policejní síly a ne armáda, v souladu s egyptsko-izraelskými dohodami. Již minulý týden byli izraelští turisté na Sinaji vyzváni k návratu domů, protože zpravodajské služby zachytily hrozbu teroristického útoku.

Oba obrněné vozy byly zneškodněny ze vzduchu a několik teroristů zabito. Podle egyptských zdrojů se jedná o teroristy z Gazy, kteří spolu s teroristy ze Sinaje  tento útok zorganizovali. Izraelské ozbrojené síly tak zabránily teroristickému útoku, který mohl stát životy mnoha obyvatel Izraele.

Současně zahájili teroristé z Gazy masivní minometnou palbu na izraelské území. Pravděpodobně se jednalo o koordinovaný útok více teroristických skupin jak ze Sinaje, tak z Gazy.

Obyvatelé byli vyzváni, aby neopouštěli kryty a silnice č. 232 byla uzavřená. Podle egyptských zdrojů prohledávají nyní oblast armádní jednotky spolu s beduínskými stopaři.

Izraelský ministr obrany Ehud Barak označil tuto událost za výzvu, aby egyptská vláda vzala řešení problémů na této hranici do vlastních rukou. V Egyptě se před týdnem ujala moci nová vláda po nedávných volbách.

V sobotu v oblasti Golanských výšin na hranici se Sýrií izraelští vojáci postřelili Syřana, jenž se pokusil překonat plot na linii příměří. Syřan přestřihl ostnatý drát a nedbal varování, aby svého počínání zanechal. Byl zasažen střelbou do kolena, poté ho tři lidé odtáhli od hranice.  

"Byl to pokus o infiltraci, o narušení hranic, které nemůžeme dovolit," prohlásila mluvčí izraelské armády Leibovičová s tím, že podobných pokusů bylo v poslední době zaznamenáno více.

Přemýšlejme o malé zemi se 7,5 miliony obyvatel, která leží mezi arabskými státy s více než 300 miliony obyvatel a buďme objektivní a solidární. Doposud u nás nedošlo k teroristickému útoku, ale Bulharsko a další evropské země jsou nedaleko.

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 6.8.2012 13:22 | karma článku: 23,32 | přečteno: 1290x