Je už to celní válka? Američané nepouští do země evropské zboží

Dvěma firmám z Moravy byla vrácená celá zásilka ihned při vylodění v americkém přístavu. Prý z kontejneru vylezl či vylétl jakýsi brouk a země se obává vnesení nebezpečné infekce.

Po delším jednání se zástupci firem dozvěděli, že v USA evropské zboží nechtějí, takže si budou muset firmy koupit dražší zboží vyrobené v USA, čímž jistě následně vzroste i cena konečného výrobku. 

Již v loňském roce USA administrativními opatřeními nutily americké podnikatele působící v Mexiku s mnohem levnější pracovní silou, aby svou výrobu přesunuli zpět do USA.

Trumpův oblíbený Harley Davidson, který ještě nedávno vynášel až do nebe, si prezidenta velmi rozhněval svým rozhodnutím přesunout z důvodu vysokých cel a tím vyšší konečné ceny výrobu mimo USA. Trumpem vyhlášená vysoká cla na dovoz i vývoz zboží se nakonec obrátí proti americké ekonomice, která tímto způsobem přijde o tisíce pracovních míst. 

EU i Čína již připravují odvetu a Trump vyhrožuje pomstou, kam tahle celní válka až zajde a jak dopadne se můžeme jen dohadovat.

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 28.6.2018 12:47 | karma článku: 15,05 | přečteno: 752x