Jakou alternativu má žena z Alberta, kterou manžel bije

Je pátek, svátek, nakupuju v Albertu. Otevřeno je jako každý běžný den, od sedmi do deseti večer. V Albertu ve městě často vidím ženy, muži se tam téměř nevyskytují, které kmitají jako roboti. 

Když se jich zeptám: Jak se máte? Často se jim v očích objeví slzy, protože jsou více v práci než doma. Jedna se svěřila: Mám doma puberťáka a vůbec nejsem doma. Vydržela tam měsíc, už ji nevídám.

Má vůbec žena, která žije sama, navíc s puberťákem a musí platit všechny účty, vůbec alternativu v oblasti, kde se mzdy pohybují většinou kolem minimální? Má vůbec starší žena, kterou bije manžel a vydělá si v Albertu cca 10 tisíc hrubého, šanci se z této situace vymanit?

Pokladní v Albertu, starší paní, kterou tam často vídávám u pokladny, sedí a markuje a ani se neusměje a nad rtem má fialovou stopu po tom, jak ji někdo, nevím kdo, zřejmě v tom místě udeřil, a kde kůže praskla a začala krvácet po silném nárazu na zuby.

Má taková žena šanci si opatřit samostatné bydlení a platit všechny účty s tím spojené? Má vůbec taková žena v takovém psychickém stavu šanci od někoho, kdo se vůči ní chová násilně, odejít? A kam?

Ve vyspělých zemích mají takový fenomén, že když se někdo ocitne v podobné situaci, má k dispozici jednoduchý sociální byt na dobu, než si vyřeší tíživou životní situaci.

V loňském roce bylo podle statistiky u nás umístěno do kojeneckých ústavů 116 dětí. Z toho 112 dětí z důvodu, že jejich rodiče neměli dostatek prostředků na bydlení. Kolik nás stojí kojenecké ústavy a dětské domovy, ze kterých vychází deprivanti, z poloviny končící ve vězení, mnozí jako bezdomovci? Určitě je mnohem levnější postavit v každé obci sociální jednoduché byty, o kterých se už léta hovoří. Je mi jasné, že kdyby v domovech a ústavech nebyly žádné děti, zaměstnanci by přišli o práci, jenže stát by ušetřil, a to podle průzkumu velmi významnou sumu.

Přeji té paní ať se její situace zlepší, popřípadě vyřeší. Přeji také všem dětem, které díky špatné sociální situaci nemohou žít se svými rodiči, aby se k nim brzy vrátily.

Přeji nám všem krásné svátky v kruhu rodinném.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 25.3.2016 20:56 | karma článku: 29,08 | přečteno: 1249x