"Jako když studánka vyvěrá..."

Takto odpověděla naivní malířka z Rýmařova Marie Kodovská na otázku "Jak tvoříte?". "Chci mít jas v duši i kolem, i když z toho nebudu nic mít." V dnešní době ne příliš rozšířená životní filozofie, že.

Kodovská Marie

Narodila se v roce 1912 poblíž Uherského Brodu v početné dělnické rodině, od narození poznamenaná zchromlou pravou rukou. Vychodila osm tříd obecné školy a pracovala jako zemědělská a textilní dělnice. V roce 1943 se přivdala do Rýmařova, kde žila až do své smrti v roce 1992. Žila zde jako invalidní důchodkyně a vychovala tři děti. Z podnětu své dcery začala malovat v roce 1964, tedy v 52 letech. Od mládí psala též básně a pohádky. S obrovským elánem začala rozvíjet svůj talent. Tvořila nejrůznějšími technikami a ze samostatné invence a představivosti. Její díla jsou typická osobitou expresivní barevností. Vznikala z vnitřního citového přetlaku ovlivněného sny a zjitřenou autorčinou fantazií. Malovala levou, zdravou rukou. Vystavovala v Rýmařově, na Sovinci, v Olomouci a na mnoha přehlídkách naivního umění např. v  Litoměřicích, Bratislavě a Paříži. Také vystavovala v Norimberku, Madridu, Bostonu a Tokiu. Její díla jsou součástí stálé výstavy v galerii naivního umění Maxe Fourneye v Paříži.

Marie Kodovská spadá svou tvorbou do směru „ART BRUT”, který v roce 1945 poprvé vymezil francouzský umělec a teoretik Jean Dubuffet. ART BRUT je překládáno jako „syrové umění”. Je to ryze spontánní výtvarný projev, který primárně nesleduje estetické cíle. Jeho autoři ignorují etablovaná témata, techniky, zákony kompozice, perspektivy a barevné kombinace. Různé prvky zasazují do zcela nového a nečekaného kontextu. Cílem tvůrců ART BRUT není „dělat umění”. Tvorba je pro ně nutkavou životní potřebou, jejímž prostřednictvím si často vytvářejí jakési paralelní světy, ve kterých žijí intenzivněji než v objektivní realitě, a kde mohou realizovat své osobní sny a touhy. Tvorba každého autora ART BRUT je sama o sobě jedinečná a s ničím nesrovnatelná.

Současně s výstavou v Šumperku probíhá v Rýmařově v galerii Octopus již 2. část výstavy umění Marie Kodovské.

Růžička voňavá, rozkvetla na keři, ptáci tam rosu sní, pro krásu večeři. 11.3.1979

Jarní pozdrav

Vítej jaro, vítej můj miláčku, vítej v sladké ptačí písni, vychutnat jsi vždy mi dalo, co si vlastně snem svým vysním. 1.3.1979

Obraz bez názvu., nedatováno, olej na dřevěných dvířkách. 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 10.1.2013 7:00 | karma článku: 14,66 | přečteno: 604x